7.14.2017

Gut Hastalığı Nedir, Tedavisi, Hangi Bölüm Bakar?

Gut Hastalığı Nedir tedavisi

Gut Hastalığı Nedir? [Damla Hastalığı]

Gut bir tür eklem iltihabıdır. Ani yanan ağrı, sertlik ve eklemde şişme, genellikle büyük bir ayak parmağına neden olabilir. Gut hastalığı tedavisi yapılmadığı sürece defalarca gerçekleşebilir. Zamanla, eklemler, tendonlar ve diğer dokulara zarar verebilirler. Gut erkekler için en yaygın olanıdır.

Gut Hastalığı Nedenleri? Neden Olur?

Gutta kanda aşırı miktarda ürik asit meydana gelir. Çoğu zaman çok fazla ürik asit sahibi olmak zararlı değildir. Kanında yüksek düzeylere sahip birçok insan asla ağız çıkmaz. Ancak kanınızdaki ürik asit seviyeleri çok yüksek olduğunda ürik asit eklemlerinizde sert kristaller oluşturabilir.

Gut atma şansınız, fazla kiloluysanız, fazla alkol içerseniz veya pürinler denilen kimyasallar açısından çok yüksek et ve balık yiyorsanız daha yüksektir. Bazı ilaçlar, örneğin su hapları (diüretikler) de gut ortaya çıkabilir.

Belirtileri nelerdir? (Semptomlar neler?)

Gut en yaygın belirtisi, hassasiyet, kızarıklık, şişme, keskin ağrıdan oluşan gece saldırısıdır. Ayrıca ayak, ayak bileği, veya diz veya diğer eklemlerde gut saldırıları alabilirsiniz. Saldırılar acı uzağa gitmeden birçok hafta veya birkaç gün sürebilir. Başka bir saldırı için ay ya da yıl olmayabilir.

Gut ağrısı gitmiş olsa bile doktorunuza danışın. Gut ataklarına yol açan ürik asit birikimi hala eklemlerinize zarar verebilir.

Gut Hastalığı Nedir

Gut teşhisi nasıl yapılır?

Doktorunuz semptomlarınız hakkında sorular sorar ve fiziksel bir sınav yapar. Doktorunuz ürik asit kristallerini aramak için ekleminizden bir sıvı örneği alabilir. Bu gut testi yapmanın en iyi yoludur. Doktorunuz kandaki ürik asit miktarını ölçmek için kan testi yapabilir.

Nasıl tedavi edilir?

Bir gut atak durdurmak için, doktorunuz size bir miktar kortikosteroid verebilir veya günlük bir veya daha fazla ilaç dozu önerebilir. Belirtileriniz gittikçe dozlar daha da azalacaktır. Bir tedaviye başlanırsanız, gut atağından kurtulma genellikle 24 saat içinde başlar.

Gut hastalığı için ne yapmak gerekir?

  • Günde 8-16 bardak su için veya eş değeri sıvı (2-4 litre) alın.
  • Alkolden kaçının (özellikle bira).
  • Orta miktarda protein tüketin ve pürinden zengin gıdalara dikkat edin. Doymamış yağ tüketin.
  • Günlük et, balık ve kümes hayvanlarından 113-170 gramı geçmeyin.

Gut hastalığında ilaç tedavisine yardımcı olabilecek bir takım öneriler mevcuttur. Gut ataklarını önlemeyen ama tedaviye yardım eden bu öneriler şunlardır:
  • Fazla kilolardan kurtulmak ve ideal kilonun korunması.
  • Kafeinli veya kafeinsiz kahve tüketmek (ürik asit seviyelerini azaltır).
  • C vitamini alımı (kan ürik asit seviyesini azaltabilir). Kiraz tüketmek.


Gut Hastalığına Hangi Hastane Bölümü Bakar? Gut Hastalığına Hangi Doktor Bakar?
Gut hastalığına Romatoloji veya Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü bakar.
Ayrıca Homeopati bölümüde bu hastalığa bakar.

3 yorum

Bu hastalık patronumda var bayağı bir sıkıntı çekiyor bazı zamanlar çok şiddetleniyor topallayarak sekerek yürüyor. Sürekli olarak ilaç kullanıyor.

Ben böbrek nakilli bir hasta olarak aynı zamanda gut hastalıgı da cıktı nasıl bir tedevi olabilirim

Geçmiş olsun, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümüne başvurun doktorunuza böbrek nakli olduğunuzu hatırlatın.

Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon