2.17.2011

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Nedir?

Fizik tedavi; onarma anlamına gelmektedir. Isı, elektrik akımları gibi fiziksel ajan ve el ile yapılan tekniklerin, yetersizlik ve bir dereceye kadar sakatlığın veya kas, iskelet sistemi ve sinir sisteminin fonksiyonel yetersizliklerinin tanı ve tedavisinde kullanılmasıdır.

Rehabilitasyon; kişinin doğuştan veya sonradan, herhangi bir nedenle oluşan kalıcı veya geçici yetersizliklerinin, kaybedilmiş bazen de sınırlanmış olan fonksiyonel kapasitesinin belirlenerek tedavi edilmesi, psikolojik sosyal ve mesleki açıdan da desteklenerek günlük yaşamda bağımsız duruma gelmesini sağlamaktır.

Nörolojik hastalıklar, felçler, ortopedik problemler, omuz ve evresi eklemlerinin hastalıkları, omuz ve sırt kaslarında gerginlik, kas spazmı, bel ağrıları, bel fıtığı, boyun kireçlenmeleri, spor sakatlanması sonucu oluşan hareket kısıtlılığı ve ağrı, operasyon sonrası gelişen fonksiyon bozuklukları, Pozisyon bozukluğu, boyun, sırt, bel ağrılarının tedavisi, doğuştan omurga eğriliklerinin tedavisi, dirsek, bilek, el eklemlerinin ve yumuşak dokuların rahatsızlıkları, kalça ve diz hastalıkları, kemik erimesi(osteoporoz) riski olan ve yerleşmiş osteoporoz tedavileri, eklem şişliği ve ağrı, hareket kısıtlılığı ile beraber olan romatizmal hastalıklarda kullanılır.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Fizyoterapi uzman eller tarafından yapılmadığı takdirde; Ülkemizde sağlık hizmetlerini düzenleyen yasanın günün gereklerini karşılayamadığını ve düzenlemelerin günlük ihtiyaca göre çıkarılan tebliğ ve genelgelerle yapıldığını daha önceden söylemiştim. Nitekim çok değil, 29.09.08 tarihinde yayınlanan SUT ile fizyoterapi hizmetleri bu işin uzmanı olan fizyoterapistlerin elinden alınmış “hekim dışı sağlık personeli” genellemesiyle tüm sağlık teknisyen/tekniker ve sağlık alanında uzmanlaşmış kişilere verilmiş, bu tebliğ 09.03.09 tarihinde yayınlanan bir tebliğ ile düzenlenmiş ve hekimdışı sağlık personeli genellemesi, hemşire/ebe hemşire, ATT teknikeri/teknisyeni, anestezi teknikeri/teknisyeni, protez – ortez teknikeri/teknisyeni, iş meşguliyet terapisti gibi sağlık mesleklerine indirgenmiştir. Bunun sebebi olarak fizyoterapist sayısının azlığı ve sağlık harcamalarındaki giderin fazlalığı olarak gösterilmiştir.

Türkiye’de fizik tedavinin %90’ını elektroterapi uygulamaları oluşturur. Elektroterapi, elektrik akımlarının elektrotlar vasıtasıyla insan vücuduna uygulanması, o bölgede fiziksel, kimyasal ve ya mekanik etki açığa çıkararak tedavi etmesidir.

Bu aletleri kullanmak için aletlerin özelliği, hastaya nasıl etki edeceği, tedavi sonrasında beklenen sonuçlar bilinmeli ve beklenmeyen durumlara hazırlıklı olunmalıdır. Hasta yapılacak tedavi hakkında ve tedavi seansları boyunca nelere dikkat edeceği konusunda bilgilendirilmelidir.

Bazı akımlar hastaya özel duyu testi yapıldıktan sonra uygulanmalıdır. Aksi takdirde hastada ciddi yanık oluşturabilirler. Bazı akımların hastaya uygulanma şiddeti ve süresi yapılacak testler ile belirlenir, aksi takdirde kişi yanık riskiyle karşı karşıyadır. Bazı akımların uygulanma yerleri ise iyi bir anatomi eğitimi gerektirir. Bazen elektrotlar kasın her iki ucuna takılır, bazen de sinirin yolu üzerine uygulama yapılır. Eğer uygulamalar yanlış yere yapılırsa bir yararı olmayacağı gibi hastaya zarar verilebilir.



Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon:
Doğuştan veya sonradan her hangi bir nedenle sakatlanan ve hekim tarafından teşhisi konup tedavisi belirlenen hastalara, gerekli fizik tedavi rehabilitasyon programını planlayıp uygulayacak sağlık personelinin yetiştirilmesi alanında eğitim ve araştırma yapılır. Ayrıca bu alanda çalışacak kişiler, hastalara güç verme durumunda oldukları için sabırlı, hoşgörülü ve zayıf insanlara yardımdan hoşlanan, sorumluluk sahibi kimseler olmalıdır. Hastanelerin fizik tedavi, otopedi, nöroloji, yanık kardiyoloji, pediadri, kadın-doğum kliniklerinde rehabilitasyon merkezlerinde çalışılabilir. Ayrıca fizyoterapist bir uzman hekimle birlikte klinik açılabilir.

Programın Amacı: Fizik tedavi ve rehabilitasyon programı, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle sakatlanan ve hekim tarafından tanısı konup tedavisi belirlenen hastalara gerekli fizik tedavi ve rehabilitasyon programını planlayıp uygulayacak sağlık personelini yetiştirir ve bu alanda araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Fizik tedavi ve rehabilitasyon programında biyoloji (insan anatomisi ve fizyoloji) fizik, kimya alanlarına ilişkin derslerin yanında mesleğe yönelik kuramsal ve uygulamalı dersler de okutulmaktadır. Bu uygulamalarda öğrenciler, tıbbi, bilimsel dayanağı olan beden hareketlerini, elektrik akımları, ısı-ışık, parafin, mekanik aletler gibi fiziksel araçlarla yapılan tedavi yöntemlerini, masaj ve su tedavilerini öğrenirler. Kuramsal ve uygulamalı derslerin eşit oranlı olduğu okulda, tatil dönemlerinde kliniklerde staj yaptırılmaktadır.

Gereken Nitelikler: Fizik tedavi ve rehabilitasyon programına girebilmek için ortalamanın üzerinde genel akademik yeteneğin yanı sıra, fen derslerinde başarılı olmak gerekir. Ayrıca, fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında çalışacak kişiler, tam olarak iyileşemeyecek bir hastaya bazı ihtiyaçlarını karşılaması için yeni beceriler kazandırmak, ona güç vermek ve ailesinin anlayışlı davranmasını sağlamak durumunda oldukları için, sabırlı, hoşgörülü, güleryüzlü ve zayıf insanlara yardımdan hoşlanan, sorumluluk sahibi kimseler olmalıdırlar.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Fizik tedavi ve rehabilitasyon programını bitirenlere "Fizyoterapist" denir. Fizyoterapist, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedende ve buna bağlı olarak psiko-sosyal yapıda oluşan sakatlığı gidermek veya minimum seviyeye indirmek için kesin tanısı ve tedavisi hekim tarafından belirlenen hastaya fizik tedavi ve rehabilitasyon programını bizzat uygulayan kişidir. Bu amaçla fizyoterapistler kas, hareket ve elektrik testleriyle hastaların değerlendirmesini yaparlar, elde edilen sonuçlara göre tıbbi bilimsel hareketler, güç geliştirme, düz, alçak, orta, yüksek frekanslı akımlar; ısı, ışık, parafin, mekanik araçlar ile değişik masaj ve su tedavisi yöntemlerini uygular. Ayrıca fonksiyon yetersizliği giderilemeyen veya tümüyle yok olan uzuvların desteklenmesi için uygulanan yardımcı cihaz ve protezlerin kullanma eğitimini yapabilirler. Tam fonksiyon kazanamayıp, normal yaşantılarına dönemeyen hastalara uygun yöntemleri öğreterek günlük yaşam aktivitelerini kolaylaştırmak, eski mesleğine veya yeni yapabileceği bir mesleğe yöneltmek ve yeni yaşam koşullarına uyum sağlamasına yardımcı olmak da görevleri arasındadır.

Çalışma Alanları: Bir fizyoterapist, tıp ekibinin bir üyesi olarak hastanelerin fiziktedavi, ortopedi, nöroloji, yanık, kardiyoloji, pediatri, kadın-doğum kliniklerinde görev yapabilir. Ayrıca büyük kentlerde rehabilitasyon merkezi olan sağlık kuruluşlarında görev alabilir. Fizyoterapist bir uzman hekimle özel klinik açarak çalışabilir. Resmi kliniklerde ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan fizyoterapistler Devlet Memurları Yasasına göre maaş alırlar ve sağlık personeline tanınan yan ödemelerden yararlanırlar.

Hastane Bölümü > Dahili Birimler > Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon