Genel Cerrahi

Genel cerrahi, vücutta sistemik ve yerel sorunların cerrahi yöntemlerle tedavisi yanında, genel prensipler (yara iyileşmesi, yaralanmaya metabolik ve endokrin cevap gibi) konuları içeren ve gelişimleri açısından pek çok cerrahi ve temel tıp dalını etkilemiş bir teknik disiplindir.


Genel Cerrahi Bölümü, ilgi alanın genişliği nedeni ile birçok disiplin ile işbirliği içinde ve eş güdümlü olarak çalışmaktadır.

Genel Cerrahi hastalarının büyük bölümünü çeşitli tipte kanser vakaları oluşturur. Bu hastalar için tanı, ameliyat ve sonraki tedavi aşamalarının planlanmasında Gastroenteroloji, Radyoloji/Girişimsel Radyoloji, Patoloji, Medikal ve Radyasyon Onkolojisi ile işbirliği içinde çalışılmaktadır.

Genel Cerrahi'nin bir diğer ilgi alanı da travmatolojidir. Travmalı hastalarda sıklıkla çoklu organ sistemi yaralanmalarının varoluşu nedeniyle Ortopedi, Nöroşirurji, Üroloji, Kalp ve Damar Cerrahisi bölümleri ile birlikte hareket edilmektedir. Özellikle şiddetli çoklu organ yaralanmalarında, tüm bu tıp dallarının eşgüdümünü Genel Cerrahi Bölümü üstlenmektedir.

Genel Cerrahi hastalarının tedavisinde en önemli aşamalardan biri de ameliyat sonrasında hastanın en kısa sürede eski yaşamına dönecek hale gelmesidir. Bu da Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü ile yakın işbirliği içinde çalışılarak gerçekleştirilmektedir.

Hekimlik uygulamaları içine tedavi edici cerrahi uygulamaların girmesi ile birlikte "Cerrahlık" ayrı bir hekimlik dalı olarak benimsenmiş ancak, o dönemlerdeki cerrahi yöntemlerin sınırlı olması nedeni ile tüm cerrahi branşlar "GENEL CERRAHİ" adı altında ele alınmıştır.

Oysa gelişmelere paralel olarak giderek ayrı organ ya da sistem cerrahi uygulamaları genel cerrahinin bölünüp değişik cerrahi branşların çıkmasına neden olmuştur. Bu anlamda değerlendirildeğinde beyin cerrahisi, kulak-burun-boğaz, göz, akciğer cerrahisi, kalp ve damar cerrahisi, üroloji (böbrekler, idrar yolları mesane ve erkek genital organları), kadın-doğum, ortopedi, plastik cerrahisi, çocuk cerrahisi gibi cerrahi branşlar Genel Cerrahi den ayrılmışlardır.

Bugün "Genel Cerrahi" denince: tiroid cerrahisi, meme cerrahisi, yemek borusu, mide, ince ve kalın barsaklar, makat hastalıkları (hemorroid...), karaciğer, pankreas, safra kesesi ve safra yolları, fıtık cerrahisi anlaşılmaktadır.

Bu nedenle, günümüzde bu konuların tamamını kapsayan tek bir genel cerrahi eğitimi olmakla beraber, genel eğilim genel cerrahi uzmanlığı sonrasında belli konularda uzmanlaşmak gerektiği yönündedir. Bu anlamda Genel Cerrahi'yi Hepato-pankreato-biliyer Sistem veya Karaciğer-pankreas-safra kesesi ve Yolları Cerrahisi, Gastro-intestinal Cerrahi veya Sindirim Sistemi Cerrahisi (yemek borusu, mide, ince ve kalın barsaklar ve makat bölgesi hastalıkları) ve Tiroid (endokrin) - Meme Cerrahisi olarak ele almak genel bir uygulamadır.




Genel Cerrahi (Hariciye) Doktorları Neye Bakar ?

  • Memede ele gelen sertlik
  • Memede sertlik hissi
  • Memede ağrı
  • Memede kollara doğru yayılan ağrı
  • Karın bölgesinde şişlik buna bağlı ağrı
  • Apandisit : ( ilk olarak karın üst bölgesinde ağrı ile başlar, Karın üst bölgesindeki ağrı hafifler ve karın sağ alt bölgesinde ağrı başlar, Karında hissedilen ağrının yavaş yavaş şiddetlenmesi, Karında hissedilen ağrının süreklilik kazanması, Ateş, Kalp atışlarında hızlanma, İştah kaybı, Mide bulantısı ve kusma )
  • Basur yani Hemoroid bu hastalığına da genel cerrah bakar ve ameliyat eder.
  • Gangren,
  • Mide,
  • Karaciğer,
  • İnce bağırsak,
  • Kalın bağırsak,
  • (Tiroid bezinin az çalışması); yorgunluk, halsizlik, uyuşukluk ve uyku hali, konsantrasyon bozukluğu, sersemlik hissi, depresyon, saç dökülmesi, ciltte kuruma ve soğukluk hissi, kabızlık, kilo alma, göz kapakları ve bacaklarda şişlik, terlemede azalma, balmumu gibi cilt, soğuğa tahammülsüzlük, üşüme, ses kalınlaşması, ses kısılması, konuşmada ağırlaşma, reflekslerde azalma, tansiyon, kolesterol yüksekliği ve nabız düşüklüğü, adet düzensizliği, hamile kalmada zorluk, çocuklarda boy kısalığı ve gelişme geriliği gibi belirtilerle kendini gösterir.
  • Hipertiroidi ; sinirlilik, aşırı heyecan, duygusallık, kilo kaybı, terleme ve vücut sıcaklığında artma, ellerde titreme, nabız sayısında ve tansiyonda artış, cilt terleme ve nemlilik hissi, saç dökülmesi, sıcağa tahammülsüzlük, bağırsak hareketlerinde artma, adet düzensizliği, gözde canlı bakış, bazen tek gözde büyüme, bazen çift görme şeklinde ortaya çıkar.
  • Vucudda et beni veya yağ bezesi
  • Siddetli karın ağrısı
  • Büyük dışkı ile gelen kan
  • Dönüşümlü olarak ishal ve kabızlık.
  • Yağakarşı duyarlılık, bağırsak gazları ve karında doygunluk duygusu
  • Sağkaburga altında baskı, sağ kürekkemiğine kadaryansıyan sırt ağrıları, sağ omuz bölgesindegerginlikler.
  • Göbek bölgesinde ağrı ve şişlik
  • Kasıkta ağrı ve şişlik



Türkiye'de Genel Cerrahi Derneği : http://www.turkcer.org.tr/

Genel Cerrahi Nedir?

1 yorum şimdiye kadar

Genel Cerrahi Hangi Hastalıklara Bakar

Apandisit, divertikülit, divertikülozis
Bariatrik cerrahiler yani zayıflama ameliyatları
Dalak tümörleri
Hemoroid(basur), anal füssür, anal abse, anal fistül
Karaciğer kitleleri, karaciğer abseleri
Karın ağrısı, her türlü karın ağrısı
Karın ağrısının eşlik ettiği sarılık; dahiliye ve enfeksiyon hastalıkları da sarılığa bakabiliyorlar.
Karın bölgesine alınan darbeler, yaralanmalar
Karın içi organlarda kitle
Karın ve çevresindeki tüm fıtıklar; kasık fıtığı, göbek fıtığı, mide fıtığı…
Karında kesici delici alet yaralanmaları, ateşli silah yaralanmaları
Karnı besleyen damarlarda pıhtı(karın ağrısı ile başvurur)
Kasık şişliklere, karında ele gelen sertlikler
Kıl dönmeleri, vücuttaki abseler ve bunların boşaltılması
Kronik kabızlık
Makattan kırmızı renkli kanamalar, anal bölgedeki tüm ağrılar
Meme ağrısı, meme muayenesi, meme kitleleri
Safra taşı, safra kesesi hastalıkları ve bunlara bağlı sarılık
Şiddetli mide ağrıları
Tiroid nodülleri, kitleleri, tiroid ameliyatı gerektiren durumlar. Ameliyat gerektirmeyen tiroid rahatsızlıkları dahiliye tarafından takip edilir
Yanıklar; yanık merkezlerinin olmadığı yerlerde genel cerrahiler tarafından takip edilmekte

Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon