7.18.2017

Guatr Hastalığı, Belirtileri, Tedavisi, Hangi Doktor Bakar?

Guatr Hastalığı nedir?

Bir guatr büyümüş bir tiroid bezidir. Tiroid, halk dilimde Adem elması olarak bilinen alanının hemen altındaki boynunun önündeki bezdir. Bu kelebek şeklinde bez, vücudun metabolik süreçlerini tiroid hormonu üreterek düzenleyen kritik bir rol oynar. Kalp hızı, kan basıncı, büyüme ve solunum, tiroid bezinden tiroid hormonuna bağımlı birçok prosesin örneklerindendir. Bezin hastalıkları veya tümörleri yüzünden büyümesi durumunda, bezine bir guatr denir.


Guatrol Hastalığı nedir?
Bir guatr çok çeşitli koşulların bir sonucu olarak gelişebilir. Tiroid bezinin aşırı fonksiyonu (hipertiroidizm veya aşırı tiroid hormonları) veya bezin fonksiyon bozukluğu (hipotiroidizm veya yetersiz tiroid hormon seviyeleri) ile ilişkili olabilir. Ayrıca, bazı guatrler normal tiroid hormon seviyeleri ile ilişkilidir. Hem inflamasyon hem de tümörler tiroit büyümesine neden olabilir. Bazen, tüm bez simetrik bir şekilde genişleyebilir, diğer guatr, nodüller veya büyütme yalnızca bezin bir bölümünde gelişebilir.

Tiroid Bezi Nedir?

Tiroid bezi normalde boynun alt ön kısmında bulunan kelebek şeklinde bir endokrin bezdir. Tiroidin işi, kana salınan ve sonra vücudun her dokusunda taşınan tiroid hormonlarını yapmaktır. Tiroid hormonu vücudun enerjiyi kullanmasına, sıcak kalmasına ve beyin, kalp, kaslar ve diğer organların gerektiği gibi çalışmasına yardımcı olur.


Guatr Risk faktörleri


Ağrılar herkesi etkileyebilir. Doğumda mevcut olabilirler ve hayat boyunca herhangi bir zamanda olabilirler. Bazı Guatrler için ortak risk faktörleri şunları içerir:

  •     Diyet iyodu eksikliği. İyotun eksik olduğu ve iyot takviyelerine erişimi olmayan bölgelerde yaşayan insanlar, guatrlar açısından yüksek risk altındadır.
  •     Kadın olmak. Kadınlar tiroid rahatsızlıklarına daha yatkın olduğundan, guatrları geliştirme olasılıkları da yüksektir.
  •     Yaşınız. Ağrılar 40 yaşından sonra daha sık görülürler.
  •     Tıbbi geçmiş. Kişisel veya ailesel otoimmün hastalık öyküsü riski artırır.
  •     Gebelik ve menopoz. Tamamen açık olmayan nedenlerle, tiroid problemlerinin hamilelik ve menopoz sırasında daha olası olduğu düşünülmektedir.
  •     Bazı ilaçlar. Kalp uyuşturucu amiodaron (Cordarone, Pacerone, diğerleri) ve psikiyatrik ilaç lityum (Lithobid, diğerleri) dahil olmak üzere bazı tıbbi tedaviler, riski artırır.
  •     Radyasyon maruziyeti. Boynunuza veya göğüs bölgenize radyasyon tedavisi uygularsanız veya bir nükleer tesis, test veya kazada radyasyona maruz kaldıysanız, riskiniz artar.
Guatr Hastalığını önleme

Guatr engellemenin en basit yöntemi iyotlu sofra tuzu kullanma.

Guatr hastalığına Hangi Doktor bakar, Guatr Hangi Bölüm Bakar? sorusunun cevabı:

Kulak burun boğaz bölümü veya İç hastalıkları (Dahiliye) bölümü

8 yorum

Benim bogazim baya bi zamandir sis ve ara sira cok sisiyo gibi sacim da cok dokulur napmam gerekiyo uzun zamandır böyle

Bazı grip hastalıkları boğazın şişmesine sebep oluyor. Kulak Burun Boğaz bölümüne gözükün. Saçınız içinde iyi bir cildiye bölümüne gidin ve cildiye doktora şampuan felan tavsiyede bulunursa kabul etmeyin hocam benim sıkıntım içeriden kaynaklı kan değerlerimi kontrol edin diye belirtin kan değerlerinizi bir öğrenin, çinko, demir eksikliği saç dökmeye sebep olur. Geçmiş olsun.

Bende de.bulanti okuyan.bide.karnimaryo.guatir.olbilirmiyim

Dahiliye bölümüne şikayetinizi dile getiriniz. Guatr boğaz kısmıdır.

Araştırma hastanesinde hangi bölüme gitmeliyim

Kaş ve saçlarım dokuluyor sigarada kullanıyorum vede anneannem guatr hastası bende guatr hastasiyimdir ??

Guatr için hangi doktora başvurmalıyım

Kulak burun boğaz bölümü veya İç hastalıkları (Dahiliye) bölümü

Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon