8.20.2021

Hastane bölümleri ve işlevleri

 Hastane bölümleri ve işlevleri

Özet: En yaygın hastane bölümlerinin ve her bölüm tarafından sağlanan hizmetlerin tanımları ve açıklamaları. Ortak hastane destek birimleri, bir dispanser veya eczane, patoloji ve radyolojiyi içerir ve tıbbi olmayan tarafta, genellikle tıbbi kayıt bölümleri ve/veya bir bilgilendirme bölümü vardır. Hastanelerde acil servis veya uzman travma merkezi, yanık ünitesi, ameliyat veya acil bakım gibi akut hizmetler olabilir.


 

En Yaygın Hastane Bölümleri

Kaza ve acil durum (A&E):


Ambulans veya acil bir durumda geldiyseniz götürülmeniz muhtemel olan Kaza Departmanı olarak da adlandırılır.

Hasta Kabul:


Kabul Departmanında, hastanın hastane birimine veya koğuşuna alınmadan önce kişisel bilgilerini vermesi ve onam formlarını imzalaması istenecektir. Birey kritik derecede hastaysa, bu bilgi genellikle bir aile üyesinden alınır.

Anestezikler:


Bu bölümdeki doktorlar operasyonlar ve işlemler için anestezi verirler. Anestetik, tam veya kısmi bir his kaybı yaratan bir ilaç veya ajandır. Üç çeşit anestezi vardır: genel, bölgesel ve lokal.

Meme Taraması:


Kadınları meme kanseri için tarar ve genellikle röntgen veya radyoloji departmanıyla bağlantılıdır.

Yanık Merkezi (Yanık Ünitesi veya Yanık Ünitesi):


Yanık tedavisinde uzmanlaşmış bir hastane. Yanık merkezleri genellikle daha ciddi yanıkları olan hastaların tedavisi ve iyileşmesi için kullanılır.

Kardiyoloji:


Kalbi veya dolaşımı ile ilgili sorunları olan hastalara tıbbi bakım sağlar.

Merkezi Steril Hizmetler Departmanı (CSSD):


(Steril İşleme Departmanı (SPD) - Steril İşleme - Merkezi Tedarik Departmanı (CSD) - Merkezi Tedarik) - Hastanelerde ve diğer sağlık kuruluşlarında tıbbi ekipman, cihaz ve sarf malzemeleri üzerinde sterilizasyon ve diğer işlemleri yapan yer.


Koroner Bakım Ünitesi (CCU):


(Kardiyak yoğun bakım ünitesi (CICU) - Kalp krizi, kararsız angina, kardiyak aritmi ve sürekli izleme ve tedavi gerektiren diğer kardiyak rahatsızlıkları olan hastaların bakımında uzmanlaşmış bir hastane koğuşu.

Yoğun bakım:


Yoğun bakım olarak da adlandırılan bu bölüm, ağır hasta hastalar içindir.

Tanısal görüntüleme:


Röntgen Departmanı ve/veya Radyoloji Departmanı olarak da bilinir.

Deşarj Salonu:


Serviste kalması gerekmeyen hastalar taburcu olduğu gün dinlenme salonuna transfer edilir. Artık birçok hastanede TV, radyo, bulmaca, dergi, kitap ve gazete gibi olanaklarla taburcu salonları bulunmaktadır.

Yaşlı Hizmetleri:


Yaşlılarla ilgili çok çeşitli sorunları kapsar ve yardımcı olur.

Finans Bölümü:


Bütçe ve bu bütçe kalemlerinin ideal kullanımı ile ilgili tüm çalışmaları yapar. Ayrıca maaş bordrolarını ve aylık ücretleri hazırlar, işletme, bakım ve satın alma sözleşmeleri yapar. Ayrıca her türlü malzeme ve ekipmanın temini için gerekli olan her türlü parayı da hazır bulundurur.

Gastroenteroloji:


Bu bölüm sindirim sistemi ile üst ve alt gastrointestinal hastalıkları araştırır ve tedavi eder.

Genel Servisler:


Destek Hizmetleri, Taşımacılık, Catering, Kat Hizmetleri, Güvenlik, Sağlık ve Güvenlik, Anahtar, Çamaşırhane gibi Departmanlar tarafından sağlanan hizmetleri ve otopark, bebek etiketleme, erişim kontrolü, CCTV vb. tesislerin yönetimini içerir.

Genel Cerrahi:


Hastalar üzerinde çok çeşitli cerrahi ve prosedürleri kapsar.

Jinekoloji:


Endometriozis, kısırlık ve idrar kaçırma gibi kadın idrar yolları ve üreme organları ile ilgili sorunları araştırır ve tedavi eder.

Hematoloji:


Bu hastane hizmetleri laboratuvar ile çalışır. Ayrıca doktorlar kan hastalıklarını ve kanla ilgili maligniteleri tedavi ederler.

Sağlık & Güvenlik:


İş sağlığı ve güvenliği bölümünün rolü, tüm çalışanlar, doktorlar, gönüllüler, öğrenciler ve yükleniciler için mümkün olan en yüksek düzeyde sağlık ve güvenliği teşvik etmek ve sürdürmek ve kalite, güvenlik ve risk girişimlerine aktif olarak katılmaktır. Sağlık tesisleriyle ilgili çok sayıda sağlık ve güvenlik sorunu arasında kan yoluyla bulaşan patojenler ve biyolojik tehlikeler, potansiyel kimyasal ve ilaca maruz kalmalar, atık anestezik gaz maruziyetleri, solunumla ilgili tehlikeler, kaldırma ve tekrarlayan görevlerden kaynaklanan ergonomik tehlikeler, lazer tehlikeleri, laboratuvarlarla ilgili tehlikeler ve radyoaktif maddeler yer alır. malzeme ve röntgen tehlikeleri. Sağlık personeline ek olarak, büyük sağlık tesisleri, sağlık ve güvenlik tehlikeleri ile ilişkili çok çeşitli meslekleri istihdam etmektedir. Bunlar mekanik bakım, tıbbi ekipman bakımı,

Yoğun Bakım Ünitesi (YBÜ):


(Yoğun Tedavi Ünitesi, Yoğun Tedavi Ünitesi (ITU), Yoğun Bakım Ünitesi (CCU) - Bir hastanenin veya sağlık kuruluşunun yoğun tedavi ilacı sağlayan ve ciddi ve yaşamı tehdit eden hastalık ve yaralanmaları olan hastalara hizmet veren özel bir bölümü. uzman ekipman ve ilaçlardan sürekli, yakın izleme ve destek.

Enfeksiyon kontrolü:


Hastane kaynaklı enfeksiyonların sürveyansını yürütmekten ve hastalar ve sağlık personeli arasındaki salgınları veya enfeksiyon kümelerini araştırmak ve kontrol etmekten öncelikli olarak sorumludur. Bölüm, hastane kaynaklı enfeksiyonların oranlarını hesaplar, antibiyotik duyarlılık verilerini derler, toplu enfeksiyon verilerinin analizini yapar ve zaman içinde ulusal ölçütlerle karşılaştırmalı veriler sağlar.

Bilgi Yönetimi:


Anlamlı bilgiler kalite yönetiminde, sürekli kalite iyileştirmede ve meslektaş incelemesinde kullanılabilir. Bilgi kalitesini artırarak, randomize klinik araştırmalar, sonuç araştırmaları ve birçok çalışma için temel veriler sağlanabilir.

Annelik:


Doğum servisleri doğum öncesi bakım, bebeklerin doğumu ve doğum sırasında bakım ve doğum sonrası destek sağlar.

Tıbbi kayıtlar:


Sağlık uzmanları tarafından zaman içinde girilen çeşitli türde "notlar", gözlemlerin kaydedilmesi ve ilaç ve terapilerin uygulanması, ilaç ve terapilerin uygulanması için emirler, test sonuçları, röntgenler, raporlar vb. içerir.

Mikrobiyoloji:


Mikrobiyoloji bölümü, mikoloji, parazitoloji, mikobakteriyoloji, yüksek güvenlikli bir patoloji birimi ve sağlıkla ilişkili enfeksiyon araştırma biriminin yanı sıra rutin bakteriyoloji ve genişleyen moleküler tanı repertuarını içeren kapsamlı bir klinik hizmet sunmaktadır.

Yenidoğan:


Hastane doğum bölümü ile yakından bağlantılı olup, bebekler ve aileleri için bakım ve destek sağlar.

Nefroloji:


Çeşitli böbrek (böbrek) sorunları ve durumları olan hastaları izler ve değerlendirir.

Nöroloji:


Sinir sistemi bozukluklarıyla ilgilenen tıbbi bir uzmanlık. Spesifik olarak, kaplamaları, kan damarları ve kas gibi tüm efektör dokular dahil olmak üzere merkezi, periferik ve otonom sinir sistemlerini içeren tüm hastalık kategorilerinin tanı ve tedavisi ile ilgilenir. Beyin, omurilik ve omurilik yaralanmalarını (SCI) içerir.

Beslenme ve Diyetetik:


Diyetisyenler ve beslenme uzmanları, hastane servisleri ve ayakta tedavi klinikleri için diyet konusunda uzman tavsiyesi sağlar.

Kadın Hastalıkları & Doğum:


Uzman hemşireler, ebeler ve görüntüleme teknisyenleri, doğum öncesi ve doğum sonrası bakım, anne ve fetüs gözetimi ve doğum öncesi teşhis gibi doğum hizmetleri sağlar.

İş terapisi:


Geçici engellilik dahil olmak üzere fiziksel veya zihinsel engelli kişilere hem sağlık hem de sosyal bakım alanlarındaki uygulamalarda yardımcı olur. Genellikle "OT" olarak kısaltılan Ergoterapi, insanların anlamlı ve amaçlı meslekler gerçekleştirmelerini sağlayarak sağlığı geliştirir. Bunlar arasında (ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere) iş, boş zaman, öz bakım, ev ve toplum faaliyetleri yer alır. Ergoterapistler, mesleğe katılım veya yeniden katılım yoluyla sağlık ve esenliği kolaylaştırmak için bireyler, aileler, gruplar ve topluluklarla birlikte çalışır.

Onkoloji:


Kanser ve tümörlerle ilgilenen tıp dalı. Onkoloji uygulayan bir tıp uzmanı onkologdur. Onkoloji bölümü, kanserli tümörler ve kan hastalıkları için radyoterapi ve kemoterapi dahil tedaviler sağlar.

Oftalmoloji:


Oftalmoloji, göz, kıllar ve gözyaşı sistemi ve göz kapakları gibi gözü çevreleyen alanlar dahil olmak üzere görme yollarının hastalıkları ve cerrahisi ile ilgilenen bir tıp dalıdır. Oftalmolog terimi, tıbbi ve cerrahi problemler için bir göz uzmanıdır. Oftalmoloji bölümü, hem yatan hem de ayaktan hastalar için bir dizi oftalmik gözle ilgili hizmetler sunmaktadır.

Ortopedi:


Eklemler, bağlar, kemikler, kaslar, tendonlar ve sinirler dahil olmak üzere kas-iskelet sistemi ile ilgili durumları tedavi eder.

Kulak Burun Boğaz (Kulak, Burun ve Boğaz):


KBB Departmanı, yalnızca Kulak, Burun ve Boğaz ile ilgili değil, aynı zamanda Baş ve Boyun bölgesindeki diğer alanlar ile ilgili hem Tıbbi hem de Cerrahi durumları kapsayan kapsamlı ve özel bakım sağlar. Genellikle geleneksel uzmanlığın (ontoloji, rinoloji ve laringoloji) sadece bir kısmı ile ilgilenen alt uzmanlıklara ayrılır.

Acı Yönetimi:


Şiddetli uzun süreli ağrısı olan hastaların tedavisine yardımcı olur. Akupunktur, sinir blokları ve ilaç tedavisi gibi alternatif ağrı kesici tedaviler de sunulmaktadır.


Hasta Hizmetleri:


Hasta Hizmetleri Müdürü bir bilgi kaynağıdır ve hastane hizmetleriyle ilgili hasta sorgularını ilgili departmanlara yönlendirebilir.

Eczane:


Satın alma, tedarik ve dağıtım dahil olmak üzere bir hastanedeki ilaçlardan sorumludur.

Fizyoterapi:


Fizyoterapistler egzersiz, masaj ve kemiklerin, eklemlerin ve kas dokularının manipülasyonu gibi fizik tedavilerle çalışırlar.

Satın Alma ve Malzemeler:


Satınalma ve Malzeme Departmanı hastanenin satın alma fonksiyonundan sorumludur.

Radyoloji:


Hastalıkları teşhis etmek ve tedavi etmek için röntgen ve radyasyon gibi görüntüleme teknolojilerinin incelenmesi ve uygulanmasıyla ilgilenen tıp dalı veya uzmanlık alanı. Radyoloji Bölümü, tanısal görüntüleme ve görüntü kılavuzlu tedavilerde tüm hasta ve klinisyen ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan son derece uzmanlaşmış, tam hizmet veren bir bölümdür.

Radyoterapi:


Radyasyon tedavisi olarak da adlandırılan, kanser ve diğer hastalıkların iyonlaştırıcı radyasyonla tedavisidir.

Böbrek:


Periton diyalizi için olanaklar sağlar ve evde hemodiyalizin kolaylaştırılmasına yardımcı olur.

Romatoloji:


Romatologlar, kemikler, eklemler, bağlar, tendonlar, kaslar ve sinirler gibi kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları için hastaları önemser ve tedavi eder.

Cinsel Sağlık:


Genitoüriner tıp olarak da bilinir - Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar için tavsiye, test ve tedavi, aile planlaması bakımı, hamilelik testi ve tavsiyesi, cinsel ve genital sorunlar için bakım ve destek sağlar.

Sosyal çalışma:


Klinik sosyal hizmet uzmanları, hastalara ve ailelerine, hastalıklarla başa çıkma ve sağlığı koruma ile ilgili çok çeşitli psikososyal sorunlar ve streslerle başa çıkmalarında yardımcı olur. Sosyal hizmet uzmanları, kaynak uzmanları ve savunucular, ailelerin karşılaştığı zorlukları ele alan, sağlık hizmetlerine ve diğer insani hizmetlere erişimi artıran ve hastane ortamı ile hastanın aile hayatı, evi ve toplumu arasında bir köprü görevi gören bir ağ oluşturur.

Üroloji:


Üroloji bölümü, danışman üroloji cerrahları tarafından yönetilir ve böbrek ve mesane rahatsızlıklarıyla bağlantılı alanları araştırır.

Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon