2.14.2018

Saçkıran (Alopesi Areata)

Saçkıran, Tıp Dilinde Alopesi Areata

İngilizce Adı ile  Alopecia Areata.
Saçkıran (Alopesi Areata)

Saçkıran, Alopesi Areata Nedir?

Alopesi areata (saçkıran), saçların küçük yamalar halinde düşmesine neden olan bir hastalıktır.

Bağışıklık sistemi saç foliküllerine saldırdığında ortaya çıkar ve sonuçta "saç dökülmesi" oluşur. Saç derisinde ve vücudun diğer bölümlerinde aniden saç dökülmesi oluşabilir. Durum nadiren toplam saç dökülmesine neden olur veya alopesi universalis , ancak saçların büyümesini önleyebilir. Saçlar büyüdüğünde, saçların tekrar düşmesi mümkündür. Saç dökülmesinin ve yeniden büyümenin derecesi kişiden kişiye değişir.

Şu anda alopesi areata için herhangi bir tedavi mevcut değil. Bununla birlikte, saçların daha çabuk büyümesine ve dolayısıyla gelecekteki saç dökülmelerinin önlenmesine yardımcı olan tedaviler vardır. Ayrıca insanlara hastalıkla baş etmesine yardımcı olacak kaynaklar da bulunmaktadır.

Alopesi Areata'nın (Saçkıran) Belirtileri Nelerdir?


Alopesi areata'nın (saçkıran) başlıca semptomu saç dökülmesidir. Saçlar genellikle kafa derisinde küçük yuvarlak yamalardan oluşur. Bu yamalar genellikle birkaç santimetre veya daha azdır. Saç dökülmesi vücudun diğer bölümlerinde de görülebilir. İlk önce yastığınızdaki veya duş kümelerinizi görebilirsiniz. Bununla birlikte, diğer hastalık türleri de saçların benzer bir şekilde düşmesine neden olabilir. Alopesi areata teşhisi için tek başına saç dökülmesi kullanılmamalıdır.

Nadiren, bazı insanlar daha geniş saç dökülmesi yaşayabilir. Bu genellikle başka tür bir alopesinin göstergesidir, örneğin:

  •     Kafa derisindeki tüm saç dökülmesi olan alopesi totalis
  •     Alopesi universalis, tüm vücudun tüm saçlarının kaybedilmesi

Alopesi areata ile ilişkili saç dökülmesi öngörülemez ve rasgele. Saçlar her an tekrar büyüyebilir ve daha sonra tekrar dışarı düşebilir. Saç dökülmesinin ve yeniden büyümenin derecesi kişiden kişiye değişir.


Alopesi Areata Tanısı Nasıl Yapılır?


Alopesi areata olup olmadığını belirlemek için doktorunuz semptomları gözden geçirecektir. Saç dökülmelerinin derecesine bakarak ve birkaç saç örneğini mikroskopta inceleyerek alopesi areata'yı teşhis edebilirler.

Doktorunuz saç dökülmesine neden olan diğer koşulları (örneğin, mantar enfeksiyonları, örn. tinea kapitis . Kafa derisi biyopsisi sırasında, doktorunuz analiz için kafa derinizdeki küçük bir deriyi çıkaracaktır.

Diğer otoimmün rahatsızlıklardan şüpheleniliyorsa kan testleri yapılabilir. Gerçekleştirilen spesifik kan testi, doktorunuzun şüphelendiği rahatsızlığa bağlıdır. Bununla birlikte, doktorunuz büyük olasılıkla bir veya daha fazla anormal antikor varlığını test edecektir. Bu otoantikorlar kanda bulunurlarsa, genellikle bir otoimmün bozukluğunuz olduğu anlamına gelir.

Diğer koşulları ekarte etmeye yardımcı olabilecek diğer kan testleri şunları içerir:

  •     C-reaktif protein ve eritrosit sedimantasyon hızı
  •     demir seviyeleri
  •     antinükleer antikor testi
  •     tiroid hormonları
  •     ücretsiz ve toplam testosteron
  •     follikül stimüle edici ve lüteinleştirici hormon

Alopesi areata Saçkıran Hastalığa Hangi Bölüm Bakar? Hangi Doktora Bakar?

Saçkıran hastalığa Cildiye Dermatoloji Bölümü Bakar.

Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon