11.19.2011

Kronik Bronşit Enfeksiyon Öksürük

Kronik Bronşit Enfeksiyon Öksürük
Kronik Bronşit Enfeksiyon Öksürük


- Balgam çıkaran kronik öksürük;
- Nefes darlığı;

Bu rahatsızlık bronşların cidarlarında kronik iltihaplanma ve kalınlaşmadan ibarettir. Bu hava geçitlerinin daralma derecesi nefes almayı bozacak kadar olabilir ve sıklıkla öksürük krizleri meydana getirmeye yeterlidir. Buna ek olarak iltihaplanma bronşlardaki guddelerin aşırı mukus salgılamasına yolaçar. Böylece akciğerlerimizdeki şişkinlik ve tıkanıklıkları artırarak nefes alma kapasitenizi daha da bozan Uzun süreleri devam eder ve sıklıkla, nükseder ve daimi birhal alabilir.

Kronik tıkayıcı akciğer hastalığına tutulan, çoğu kişilerin hastalığı kronik bronşit ve amfizemdir. Fakat genellikle bu hastalıklardan biri baskındır. Kronik bronşitli kişiler genellikle 35 yaşın üzerinde ve kilo fazlası bulunan vey şişman olma eğilimi gösteren kişilerdir.

Kronik bronşitin ana sebebi sigara içmektir. Fakat hava kirliliği ve işyerindeki tozlar veya toksik gazlar bronşların tahriş olmasına ve kronik iltihaba yolaçabilir. Bu hastalık erkeklerde kadınlara kıyasla daha çok gönülür. Yetişkin erkeklerin yaklaşık yüzde 20'sinde kronik bronşit vardır. fakat gittikçe daha fazla kadın sigara içmekte olduğundan bu hastalığa tutulan kadınların sayısı da artmaktadır.

Kronik Bronşit Enfeksiyon Öksürük Teşhis
Kronik bronşitin en büyük belirtisi amfizemden farklı olarak büyük miktarlarda salgı meydana getiren kronik bir öksürüktür. kronik bronşit teşhisi salgı çıkaran ısrarlı bir öksürüğün varlığına dayandırılır( birbirini izleyen 2'den fazla yıl boyunca yılın en az 3 ayı)

Başlangıçta öksürük genellikle kış aylarında belirir, sonra yıllar geçtikçe hemen hemen sürekli bir hal alır. Hastalık kötüye gittikçe öksürüğün tekrar ortaya çıkma durumu daha sıklaşır ve daha şiddetli bir hal alır ve nefes darlığı görülebilir.

Kronik Bronşit Ne Kadar Ciddi Bir Hastalıktır?
Kronik bronşit ciddi bir hastalıktır. Ağır hasta olan kişilerde uzun süre yaşama ihtimali zayıftır, fakat eğer hastalık erken fark edilirse ve eğer hasta sigara içmiyorsa ilerisi daha ümit vericidir.

Kronik Bronşit Enfeksiyon Öksürük Tedavi
Eğer sigara içiyorsanız, sigarayı bırakın. Tedavinin diğer önemli amaçlan belirtilerin hafifletilmesi ve solunum yolları enfeksiyonlarının önlenmesidir. Hastalığa karşı ne yapacağınız konusunda doktora danışın.

Öksürüğünüzün şiddetlenmesini önlemek için yapabileceğiniz şeylerden biri boya kokuları, egzoz kokuları ve hatta yemek kokulan ve dumanlarından sakınmaktır. Tozdan, aşın nemli veya kuru ve soğuk havadan kaçınınız.

Kışın evinizde özellikle yatak odanızda nemlendirici bulundurunuz. Eğer mümkünse, nezleli kişilerle temas etmeyiniz. Çünkü bu durum bronşitinizi artırabilir. Havaya göre uygun giyininiz veya nezle ve gribin yaygın olduğu sıralarda kalabalıktan uzak durunuz.

Bol miktarda sıvı içmek, akciğerlerdeki koyu salgıyı sulandırmaya yardımcı olur ve böylece öksürükle çıkması kolaylaşabilir. Fakat kafein ve alkol ihtiva eden içkilerin vücuttan sıvı eksiltme eğilminde olduğunu aklınızda tutun ve dolayısıyla tükettiğiniz miktarları sınırlandırın.

İlaç Tedavisi
Doktorunuz 7 ila 10 günlük bir geniş spekturumlu (etki alanlı) bir antibiyotik (birçok çeşitli bakteriye karşı etkili Olan antibiyotikler, bunlara örnekler ampicilin, erythromycin ve teracycline'dir) tedavisi verilebilir. Bunlar balgamınız renk, hacim veya yoğunluk değiştirirse kullanılacaktır. Bu değişiklikler bir solunum yolu enfeksiyonunun başladığını gösterir. Eğer akciğer testleri hava yollarınızda spazm bulunduğunu gösterirse, doktorunuz bir brorikodilatör (bronş genişletici) de verebilir.

Eğer vücudunuzun akciğerlerinden kana oksijen aktarma yeteneği belirgin şekilde bozulmuşsa, doktorunuz oksijen tedavisi verebilir; bu tedavi ya sürekli ya da takviye mahiyetinde olabilir. Oksijen vermeyi hem evde hem de azami hareketlilik sağlamak için taşınabilir tüplerle vermeyi sağlayacak cihazlar günümüzde mevcuttur.

Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon