10.11.2012

Göz Hastalıkları

Göz Hastalıkları
Göz Hastalıkları Nedir, Göz Hastalıkları Nelerdir, Göz Hastalıkları Çeşitleri, Göz Hastalıkları Belirtileri, Göz Hastalıkları Tedavileri.

Gözlerde oluşan aşağıdaki hastalıklardan ve rahatsızlıklardan dolayı Hastanelerde Göz Hastalıkları bölümüne gideriz, gerekli muane ve incelemeyi göz doktoru yapmaktadır.

Göz Hastalıkları: Astigmat, arpacık, göz tansiyonu, göz tembelliği, hipermetrop, miyop, katarakt, şaşılık, gece körlüğü, göz ağrısı, göz kanlanması, göz alerjisi, göz kuruluğu ve göz sulanması, göz kapağı şişliği belli başlı göz hastalıklarındandır.


Yakını Görme Hastalığı (Yakını Görememe)
Gözlerimiz kırklı yaşlara kadar uzağı ve yakını net bir şekilde görebilme yeteneğine sahiptir. Lakin bu yaşlardan sonra yakını görme özelliği gittikçe bozulur. Bu nedenle bu dönemden sonra yakını görmek için gözlük kullanmak gerekir.
Miyopisi olan hastalarda yakını görme sorunu daha geç yaşlarda başlayabilir. Bazı katarakt tiplerinde yakını görme bozukluğu olan hastalarda geçici düzelmeler olabilir.
Tedavide yaygın olarak gözlük kullanılmaktadır. Gözlük dışında bazı cerrahi yöntemler uygulanmaktaysa da henüz çok başarılı olmayıp yaygınlaşamamışlardır. Lazer tedavileri içinde aynı şeyler geçerlidir. Kontakt lensler tedavi de kullanılabilecek diğer bir alternatiftir.
   Yakını görememe bir hastalık olmayıp her sağlıklı insanı, ileri yaşlarda etkileyen doğal bir süreçtir olarak düşünülebilir.

Göz Ağrıları:
    Göz ağrıları sık karşılaşılan şikayetlerden birisidir. Göz hastalıkları dışında sinüzit, stres, yüksek tansiyon, migren gibi hastalıklar gözü etkileyen ağrılara yol açabilir.
Göz Ağrıları Sebepleri :
       Kırma kusurları (Gözlükle ilgili sorunlar), aşırı yüksek göz tansiyonu, yabancı cisimler, enfeksiyonlar gibi çok çeşitli hastalıklar gözlerde ağrıya yol açabilir. Baş ağrısıyla birlikte olan göz ağrıları için göz dışında dahiliye, kulak burun boğaz ve nöroloji muayeneleri gerekebilir.


Göz Batması (Batma)

    Batma gözlere yabancı cisim kaçmış gibi hissedilmesidir. Uykusuzluk ve yorgunluk sırasında ortaya çıkan batmalar çok uzun sürmedikçe normal kabul edilebilir.
Batma Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?
  • Gözde yabancı cisim varlığı,
  • Konjunktiva, kornea ve skleranın tüm enfeksiyonları,
  • Alerjik hastalıklar,
  • Kontakt lensle ilgili sorunlar,
  • Göz kuruluğu,
  • Üveitler,
  • Göz kapağı bozuklukları batma şikayetiyle ortaya çıkabilir.

Göz Sulanması (Sulanma)
Sulanma göz hastalıklarında sık rastlanılan bir belirtidir. Rüzgarlı tozlu ortamlarda, ağlama ve gülme sırasında, yoğun yakın çalışma sırasında sulanma normal kabul edilebilir.
Hangi Sulanmalar Hastalık Belirtisi Olabilir?
  • Uzun sürüyorsa,
  • Beraberinde kızarıklık, batma, görme azlığı gibi şikayetler varsa ,
  • Bebek ve küçük çocuklarda uzun süre devam ediyorsa bir hastalığın belirtisi olabilir.
Hangi Hastalıklarda Sulanma Görülebilir?
  • Göz yaşı kanalı tıkanıklığında,
  • Gözde yabancı cisim varlığında,
  • Konjunktiva, kornea ve skleranın tüm enfeksiyonlarında,
  • Alerjik hastalıklarda,
  • Kontakt lens ile ilgili sorunlarda,
  • Göz kuruluğunda,
  • Göz kapağı hastalıklarında,
  • Doğuştan göz tansiyonu olan küçük bebeklerde görülebilir.
Göz Kaşıntısı (Kaşıntı)
Kaşıntı hangi göz hastalıklarında görülür?
  • Alerjik hastalıklarda,
  • Göz kuruluğunda,
  • Göz kapağı hastalıklarında.
Göz Yanması (Yanma)
Hangi Hastalıklarda Yanma Görülebilir?
  • Alerjik hastalıklarda,
  • Konjunktiva, kornea ve skleranın tüm enfeksiyonlarında,
  • Göz kuruluğunda,
  • Göz kapağı hastalıklarında.

Göz Kızarıklığı (Kızarıklık)
Günlük hayatta sık başımıza gelen ve göz hastalıklarında da sık görülen bir belirtidir. Uykusuzluk ve yoğun yakın çalışma sonrasında ki kızarıklıklar normal kabul edilebilir. Bazı kişilerde herhangi bir hastalık olmadan da gözler her zaman normalden daha kızarık olabilir..
Kızarıklık Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?
  • Gözde yabancı cisim varlığı,
  • Konjunktiva, kornea ve skleranın tüm enfeksiyonları,
  • Alerjik hastalıklar,
  • Kontakt lensle ilgili sorunlar,
  • Göz kuruluğu,
  • Üveitler,
  • Göz kapağı bozukluklarının bir belirtisi olabilir.
Çift Görme Hastalığı
Çift görme çok geniş bir hastalık grubunda görülebilen bir belirtidir.
Çift Görme Sebepleri:
  • Göz kaslarını ve sinirlerini etkileyen hastalıklar : Diabet, multipl skleroz, beyin kanamaları, beyin damarı tıkanmaları, tiroid hastalıkları, geçirilmiş ameliyat ve travma..
  • Göz hastalıkları : Kornea düzensizlikleri ve lekeleri, retina dekolmanı, maküla hastalıkları.
Çift Görme Tedavisi :
Öncelikle çift görmeye sebep olan hastalık tedavi edilmelidir. Çift görme tedavisi gözlükler, prizmatik camlar ve cerrahiyle yapılabilir.
 


Gözlerde Uçan Cisimler (Uçuşan Cisimler)
Uçuşan Cisimler Nedir?
       Bakılan yerde siyah noktalar veya uçuşan bir sinek görülme hissidir. Bu siyah nokta nereye bakılırsa oraya hareket eder. Beyaz ve düz yerlere bakıldığında daha belirgin olurlar.
Gözlerde Uçuan Cisimleri Sebepleri Nelerdir?
       Gözümüzün içinde vitreus adı verilen saydam bir sıvı mevcuttur. İlerleyen yaşlarla birlikte bu sıvı saydamlığını kaybetmeye başlar ve yapışık olduğu yerlerden ayrılırsa gözün içinde adeta soğan zarı gibi bir tabaka oluşur. Bu tabakadan dolayı baktığımız yerde uçuşan cisimler varmış gibi görürüz. Retina dekolmanı ve yırtıklarında, üvetilerde, migrende ve ani tansiyon değişikliklerinde de uçuşan cisimler görülebilir.
Hangi Uçuşmalar Hastalık Belirtisi Sayılabilir?
       Uçuşan cisim belirtisi çoğunlukla masum bir belirti olup herhangi bir tedavi gerektirmez ve zamanla kaybolur. Bununla birlikte şu durumlarda ciddi olabilir:
  • Ani gelişen şiddetli uçuşmalar,
  • Beraberinde görme azalması, görme alanı daralması, ağrı, kızarıklık gibi belirtilerin eşlik ettiği uçuşmalar ciddi olabilir ve bir göz doktoru muayenesini gerektirir.Göz muayenesinde retina yırtıkları, retina dekolmanı, üveit gibi hastalıklar tespit edilirse tedavi gerekir. Eğer herhangi bir hastalık tespit edilemezse tedaviye gerek yoktur ve şikayetler zamanla azalır.

Gözlerde Işık Çakmaları, Şimşek, Kıvılvım Çakmaları
       Işık çakmaları veya şimşek (kıvılcım) çakmaları gibi şikayetler ileri yaşlarda sık rastlanan şikayetler olup çoğunlukla masum ve tehlikesizdirler. Buna rağmen bazen retina yırtığı veya retina dekolmanı gibi ciddi hastalıkların belirtisi olabilirler. Bu yüzden;
  • Ani gelişen şiddetli ışık çakmalarında,
  • Beraberinde görme azalması, görme alanı daralması gibi belirtilerin eşlik ettiği durumlarda göz muayenesi gerekir.
Migren, yüksek ve düşük tansiyon hastalarında da ışık çakmaları görülebilir.

Göz ve çevresinde sık görülen çeşitli hastalıkların ana çizgileri şöyle sıralana­bilir:
Kaşlar: Kaşlarda kistler ve çıbanlar olu­şabilir.
Gözkapakları: Flegmon, yılancık, egza­ma, göz zonası kolayca tanınabilen gözkapağı hastalıklarıdır. Şalazyon yangılı olmayan bir kisttir. De­riye bağlanmaz ve gözkapağı kenarın­dan uzakta yer alır. Çoğu zaman kadın­da âdet kanamaları sırasında kendiliğin­den belirir.
Arpacık bir kirpiğin kökünde, gözkapağı kenarında beliren yangılı bir çıbandır. Gözkapağının yangılanması ise blefarit olarak adlandırılır.
Yaşlılık ya da yara izi nedeniyle meyda­na gelen büzülme sonucunda gözkapa­ğının kenarı dışa doğru kıvrılırsa, bu du­rum ektropiyon adını alır. Bu durumda­ki bir gözün mukozalı yüzeyi karşıdan bakılınca rahatça görülür. Ektropiyonun tersi duruma antropiyon (çipil göz) adı verilir. Antropiyonda, gözkapağı içe doğru kıvrılır. Bu ise kir­piklerin saydam tabakayı zedelemeleri­ne yolaçar.
Üst gözkapağının aşağıya doğru sark­ması ptosis olarak adlandırılır. Bunlardan başka, gözkapağında deri kanserlerine de rastlanabilir.

Göz sümüksel zarı : Saydam tabakanın yakınında mercimek iriliğinde sarımtı­rak renkli bir birikintinin belirmesi sık görülen bir durumdur. Bu leke “pinguekula” olarak adlandırılır. Olgunluk ça­ğında, göz sümüksel zarında üçgen bi­çiminde bir kıvrım belirir. Bu üçgenin bir ucu saydam tabaka üzerine uzanır. Pterigliyon olarak adlandırılan bu du­rum bazen pinguekula ile birlikte görü­lür. Saydam tabaka yangılanmaları çe­şitli biçimler gösteren konjonktivitlerdir. Konjonktivitlerin en basiti hava akı­mında kalmaktan doğar. Bu durumda göz kızarır, gözkapakları birbirine yapı­şır; gözkapağının altında kum varmış iz­lenimi belirir. Bundan başka, mikrop kökenli ve irinli olabilen daha ciddî konjonktivitler de vardır. Bunlar tehlikeli olabilirler.
En ciddi olanlarından biri gonokokun yolaçtığı konjonktivittir. Bu hastalık saydam tabakada bozukluklar meydana getirir. Üzerinde durulması gereken bir hastalık da, tanecikli konjonktivit ya da öbür adıyla trahomdur. Trahom saydam tabakada ülserleşmeye yolaçar, bazen de körlüğe neden olur.

Gözyaşı yolları: Süreğen gözyaşı akma­sı özellikle yaşlılarda görülür. Bu duru­ma blefarit ile bir gözyaşı yolları hastalı­ğının birlikte bulunması yolaçar.

Saydam tabaka : Olgunluk çağında say­dam tabaka çevresinde beyazımtırak bir şerit belirmesi sık görülen bir durumdur. Yaşlılık halkası yada jerontokson olarak adlandırılan bu şerit, kolesterin sızması­nın söz konusu olduğunu gösterir. Kare-titler (saydam tabaka yangıları) saydam tabaka üzerinde basit sivilcelerle ya da çoğu zaman önemli izler bırakan bir ülserleşmeyle ortaya çıkar. Yüzeysel bir keratitten sonra beliren beyaz lekeler birer yara izi niteliği taşırlar. Çoğu du­rumlarda, bunlar frengi kökenlidir.
iris : özellikle ışığa karşı ağrılı tepki, gözyaşı akması, göz kızarması, iriste renk bozulması, gözbebeği daralması, iris yangılanmasının (iritis) başlıca belir­tileridir. Yangılanma silyer çembere de yayılabilir. Bu durum iridosiklit olarak adlandırılır. İridosiklite frengi, ivegen romatizma, şeker hastalığı ya da çeşitli zehirlenmeler yolaçabilir. İris yangılan­ması acele bir tedaviyi gerektirir. Vakit geçirilmeden bir göz doktoruna başvu­rulmalıdır.
Camsı madde : Camsı maddede meyda­na gelen en ağır hastalık glokom (karasu hastalığı)dır. Bu hastalığa göz basıncı­nın aşırı yükselmesi yolaçar. Hastalık uzman bir doktor tarafından acele teda­vi edilmelidir. Bu tür hastalıklar iris yan­gılanması ve saydam tabaka ülserlerinin delinmesi sonucunda da ortaya çıkabi­lir. Glokomun ivegen biçimi çok ani olarak çoğunlukla gece mide bulantılarıyla birlikte ortaya çıkar. Göz kızarır ve ağrılı bir durum alır. Saydam tabakada bir bozulma başgösterir. Camgöbeği rengini alan gözbebeği genişler ve gör­me yeteneği ortadan kalkar. Görme ye­teneği daha ilk nöbette kesinlikle yitirilebileceği gibi, ard arda gelen nöbetler sonucunda yavaş yavaş da ortadan kal­kabilir. İvegen krizden önce bazı uyarı­cı belirtiler ortaya çıkabilir. Bakılan ışık kaynaklarının çevresinde çok renkli ha­lelerin belirmesi, alında ağırlık duyul­ması bu belirtiler arasındadır. Ancak bu gibi belirtNere önem verip bir göz dok­toruna başvuranların sayısı çok azdır.

Göz merceği: Katarakt yani göz merce­ğinin saydamlığını yitirmesi özellikle şe­ker hastalarında ve yaşlı kişilerde görü­len bir göz hastalığıdır. Görme yeteneği hızla azalır, gözbebeği gri ya da beya­zımsı bir renge bürünür. Vücudun bütü­nüyle ya da bir bölümüyle ilgili engeller yoksa, ameliyata başvurmak tek çaredir Bu tür ameliyatlar günümüzde daha da kolaylaşmış ve sık sık yapılmaya başlan­mıştır.

1 yorum şimdiye kadar

Ne kadar çok göz hastalıkları varmış, benim gözlerimde ekran başında harap oluyor, eski tip tüplü CRT monitör kullanıyorum, göz sağlığı için LED montitör ve TV öneriyorlar siz bu duruma ne diyorsunuz doğrumudur.

Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon