Ani Yüz Kızarması şahsın kendi kontrolünde olmayan sempatik sinir sisteminin bir bozukluğu sonucu ortaya çıkar.
Normal yüz kızarması
Yüz kızarması; utanma, mahcup olma, suçluluk, kızgınlık, telaş, heyecan gibi duygu durumlarında doğal bir vücut tepkisi şeklinde ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda vücutta adrenalin hormonu salgılanır ve vücut ısısı ani olarak artar. Vücudun ani artan sıcaklığı sempatik sistemi uyarır. Sempatik sistem yüzün kan damarlarını genişleterek kanı ısınmış kanı yüz bölgesine gönderir. Böylece yüzde ısınma hissi ve yüz kızarması ortaya çıkar.
Ani Yüz Kızarması Belirtileri:
En önemli belirtisi yüzün aniden kızarmasıdır. Yüzdeki kızarıklık boyun kızarıklığı, baş ve kulak kızarıklığı şeklinde yayılabilir.
Ani Yüz Kızarması Nedenleri:
Temelde sinir sistemindeki bir bozukluktan kaynaklanan ani yüz kızarıklığı, durduk yerde ortaya çıkabileceği gibi genellikle, sosyal ortamlarda kendini gösterir. Bu nedenle, nedeninin daha çok psikolojik faktörlere dayandığını söyleyebiliriz. Zaten çoğu durumda, hastada sosyal fobi görülmektedir. Sosyal fobi, ani yüz kızarıklığına neden olabilmekte, yüz kızarıklığı da sosyal fobiyi tetiklemektedir.Anormal yüz kızarması
Bazı kişilerde yüz kızarmasına neden olan sempatik sistem normalden fazla çalışır ve aşırı (hassas) duyarlıdır. Bu kişilerde yukarıdaki duygu durumlarının dışında günlük hayatta karşılaşılan normal olaylarda ayar bozukluğu olan bu sistem kendiliğinden çalışmaya başlar. Yüz kızarması olanların çoğunda problem buna bağlıdır ve yüz kızarması ciddi bir hastalıkla ilişkili değildir.
Bir nedene bağlı olmayan yüz kızarması günlük basit olaylarla ortaya çıkıyor ve çok sık oluyorsa, kişiyi sosyal ortamlarda sıkıntıya sokuyorsa, günlük faaliyetlerini, öğrenimini, iş hayatını, psikolojik durumunu etkiliyorsa, bu duruma yüz kızarıklığı hastalığı (facial blushing) denilir.
Anormal yüz kızarması kimlerde görülür ...
Yüz kızarmasında ana rolü oynayan sempatik sinir sistemi bizim bilinçli kontrolümüzle değil, duygusal uyarılarla çalışan bir sistemdir. Hastalıklara bağlı olmayan (nedensiz) yüz kızarıklığı sempatik sinir sistemi aşırı çalışan veya aşırı duyarlı olan kişilerde görülür. Bu kişilerde sistem duygusal uyarılara karşı çok hassas ve duyarlıdır.
Erkek ve kadınlarda eşit oranda rastlanır. 10-20 yaş arasında anksiyete, sinirlilik ve hormonal aktiviteye bağlı olarak daha fazla görülür.
Başka nedene bağlı yüz kızarması
İkincil yüz kızarıklığı bazı olağan nedenlere, ilaçlara ve hastalıklara bağlı olabilir.
Alkol almak, sıcak ve baharatlı yemekler, sıcak içecekler, ani olarak sıcak veya soğuk bir ortama girmek, aşırı sıcak hava, sıcak banyo, ateş (38 C) yapan durumlar, spor yapmak gibi vücut ısını artıran durumlar yüz kızarmasına yol açabilir.
Bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar, gıdalara katılan bazı koruyucu kimyasallar (MSG, monosodium glutamate) yüz kızarmasına neden olabilir. Bazı diabet (chlorpropramide), meme kanseri (tamoxifen), osteoporoz (raloxifene), anjina ve hipertansiyon (kalsiyum kanal blokerleri), kemik hastalıkları (calcitonin), anjina (glyceryl trinitrate ve isosorbide dinitrate), prostat kanseri (buserelin, triptorelin, goserelin, leuprorelin) ilaçları yüz kızarması yapabilir.
İlişkili durumlar
Rosacea: Roza yüzde kızarıklığa neden olan yaygın bir cilt hastalığıdır. Roza hastalığında yüzde inflamasyon ve yüz damarlarında geçmeyen (kalıcı) genişleme vardır. Genellikle yanaklar ve burun bölgesinde ortaya çıkar. Bazen gözleri de etkileyebilir.
Hiperhidroz: Bazı kişilerde yüz kızarıklığı hiperhidroz denilen bölgesel aşırı terleme (yüz terlemesi, el terlemesi, koltuk altı terlemesi gibi) ile birlikte bulunabilir.
Menopoz: Yüz kızarması menopozla ilişkili olabilir.
Karsinoid sendrom: Nadir görülen bir hastalık olan karsinoid sendrom yüzde kızarıklığa neden olabilir. Bu hastalıkta yüz kızarıklığı her seferinde 20 dakika kadar sürer ve beraberinde mide ağrısı, çarpıntı ve ishal eşlik edebilir.
Ani Yüz Kızarması Tedavisi: Tedavi için öncelikle yüz kızarmasının nedenleri tesbit edilmelidir. Varsa, sosyal fobiyi yenmek, ani yüz kızarıklığının tedavisinde önemlidir. Kişi sosyal ortamlarda kendini rahat hissettiğinde yüz kızarması da azalacaktır. Ayrıca, ameliyat ve klips tedavisi de uygulanmaktadır. Yüzdeki kızarıklığa neden olan sinirlerin ameliyatla yakılması çeşitli yan etkilere neden olabildiği ve geri dönüşü de olmadığı için ameliyat önerilmez. Klips yöntemi ise sinirleri baskı altına alarak kızarıklığın önüne geçmeye çalışır.
Aslında ameliyat ve klips tedavileri, yüz kızarıklığına neden olan unsurlara yönelik değil sonuca yöneliktir. Bu nedenle, bu tedavilerden önce varsa sosyal fobiyi yenmek daha önemlidir. Bu hastalığa yakalananların en önemli sorunlarından birisi de sadece kendilerinde böyle bir şikayetin olduğunu düşünmeleridir. Oysa ki, pek çok kişi bu durumla karşı karşıyadır. Bunu bilmek, kişiyi biraz olsun rahatlatmaya yardımcı olacaktır.
Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon