Bahar yorgunluğu, psikoloji alanında mevsimsel problemlerden biridir. İlkbahar ve sonbahar'ın ilk haftalarında genellikle belirtilerini göstermeye başlar. İş yaşamından aile yaşamına kadar insan hayatını her yönüyle etkileyen bir durumdur. Enerji azlığı, halsizlik, vücutta kırıklık ve baş ağrıları gibi semptomlar iş performansının düşmesine ve kişinin hayat kalitesinin düşmesine sebep olabilir.
En sık görülen belirtileri; güçsüzlük, enerji azlığı, uykusuzluk, genel bir yorgunluk ve bitkinlik halidir.
Bahar yorgunluğundan kurtulabilmek için yapılması gereken en önemli şey spordur. Spor ile birlikte vücut aktivitesi artacak ve bu enerji azlığının ortadan kalkmasında etkili olacaktır. Spor olarak hızlı tempolu bir yürüyüş, sabahları yapılacak 15 dakikalık bir egzersiz yeterli olabilir. Spor ile birlikte vücudun vitamin ihtiyacının da karşılanması gerekiyor. Bunun için B ve C vitaminleri kullanılabilir. Meyve ve sebze ağırlıklı bir beslenme programı da bundan kurtulmak veya yakalanmamak için etkili olacaktır. Günde tüketilen su miktarı da üç litre civarına çıkartılır ve uyku düzenine de dikkat edilirse bu durumun oluşması engellenebilir.
Bahar yorgunluğunu daha hafif atlatabilmek veya hiç yaşamamak için;
- - Düzenli vitamin ve mineralleri tüketin
- - Mevsim meyve ve sebzelerini tercih edin
- - Kısa ve sık dinlenme aralıkları ile çalışın
- - Çalışma ortamını iyi havalandırın
- - Sıvı tüketimine dikkat edin. Mümkünse Günde 8-10 bardak Su tüketin
- - Çay, kahve gibi kafeinli içecekleri az kullanın
- - Sigara içmeyin
- - Düzenli egzersiz yapın
Ne zaman doktora başvurulmalıdır?
Bahar yorgunluğunun uzun sürmesi ve kişinin günlük aktivitelerini yapmasına engel olması durumunda buna sebep olabilecek diğer nedenlerin (kansızlık, enfeksiyonlar, tiroid hastalıkları, fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu, bağışıklık sistemi hastalıkları, psikolojik hastalıklar ve gerekirse tümöral hastalıklar) araştırılması gerektiğini kaydetti.
Demirtaş, bahar yorgunluğu bulgularını taklit eden ancak altta yatan başka bir hastalığın erken tanısının mümkün olabileceğini söyledi.
1 yorum şimdiye kadar
Bahar yorgunluğuda her sene yaşıyorum özellik ler yaz ayına girerken havaların ısınmaından kaynaklı o kadar yorgun oluyorum ki, hele birde karnım acıkınca çok halsiz ver yorgun hissediyorum.
Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon