5.25.2013

Anüs Makat Kaşıntısı

Genel Bakış
Anal kaşıntı, kuyruk sokumunuzun çıkışı olan kanalın, anüsünüzün etrafındaki yoğun kaşıntıdır. Anüsünüzde veya anüsünüzün hemen çevresindeki deride bulunan kaşıntıya, yoğun kaşınma isteği de eşlik edebilir. Utanç ve rahatsızlık verici bir durum olabilir.

Pruritus ani de denen anal kaşıntının birçok nedeni vardır. Nem, giysilerinizin neden olduğu aşınma ve oturmanın yarattığı baskı da dahil olmak üzere, çok sayıda etken anal kaşıntının daha yoğun olmasına neden olabilir. Anal kaşıntı genellikle gece veya bağırsak hareketlerinin hemen ardından en fark edilebilir ve rahatsızlık verici halini alır.


Anal kaşıntı, birçok kişinin yaşadığı yaygın bir sorundur. Doktorunuzla bu rahatsızlık hakkında konuşmaktan korkmayın. Çoğu hasta, uygun tedavi ve kendi kendine bakım önlemleri ile, tam iyileşme elde edebilir.

Bulgu ve Belirtiler
Anal kaşıntı, anüsün çevresindeki, aşağıdakileri de içeren başka benzer semptomlarla ilintilidir:

  1. Yanma
  2. Acıma


Anüsünüzün içinde ve çevresindeki kaşıntı ve tahriş geçici bir durum olabildiği gibi, daha inatçı ve sıkıntı verici bir sorun da olabilir. Bazı insanlarda, kaşıntı o kadar yoğundur ki, kaşınma isteği dayanılmazdır ve utanç kaynağıdır.

Anüs Makat Kaşıntı Sebepleri


  • Çoğu anal kaşıntı vakasının nedeni zararsız sorunlardır. Ancak anal kaşıntı, daha ciddi tıbbi sorunların kaynağı olabilir. Anal kaşıntının olası nedenleri arasında şunlar vardır:
  • Kuru cilt. Yaşınız ilerledikçe, anüsünüz içinde ve etrafındaki deri, kuruluğa daha yatkın hale gelir. Kuru cilt, inatçı, yoğun anal kaşıntıya yol açabilir.
  • Çok fazla nem. Anüsünüz etrafında, aşırı terleme veya nemden, yapışkan klozet oturaklarından ileri gelen nemlilik, tahriş edici olabilir. Anal kaşıntının nedeni, sık sık yaşanan ishal veya küçük miktarda dışkının alta kaçırılması olabilir (dışkıyla ilgili bel gevşekliği). 
  • Aşırı yıkama. Kuru, sert tuvalet kağıdı ile aşırı derecede silme veya sert sabunlarla, banyo kesesi ile aşırı derecede ovma, anal kaşıntıya neden olabilir veya anal kaşıntıyı kötüleştirebilir. Sabunun tam anlamıyla durulanamaması da tahrişe neden olabilir. 
  • Kimyasal tahriş ediciler. Belirli çamaşır sabunları, kolonyalar, duş ürünleri ve doğum kontrol ürünleri, anüs içindeki ve etrafındaki cildinizi tahriş edebilen kimyasallar içerir. Kokulu veya renkli tuvalet kağıdı, cildi hassas olan insanlar için tahriş edici olabilir.
  •  Gıda tahriş edicileri. Anal kaşıntı, bazı gıdalardaki, örneğin, baharat ve acı soslarda bulunan tahriş edici kimyasalların sonucunda meydana gelebilir. Benzer biçimde, bazı gıdalar, sindirim sisteminizden çıkarken, anüsünüzde doğrudan veya dolaylı olarak tahrişe neden olabilir. Bunun yaygın suçluları arasında, çikolata, meyveler, domates, kuruyemişler ve patlamış mısır vardır. Belirli içeceklerin, muhtemelen süt veya kafeinli içeceklerin tüketilmesi de, bazı insanlarda ishalin ardından gelen anal kaşıntı yaşanmasına neden olabilir. 
  • İlaçla tedavisi. Anal kaşıntı belirli ilaçların, örneğin sık sık ishale neden olabilen bazı antibiyotiklerin yan etkisi olabilir.
  • Müshillerin aşırı kullanılması. Müshillerin aşırı veya uygunsuz kullanımı, kronik ishale ve anal tahriş, kaşıntı riskine neden olabilir. 
  • Hemoroid. Hemoroidler, kuyruk sokumunuzun ve anüsünüzün en alt kısmı boyunca uzanan zarın hemen altında bulunan, tıkanmış damarlardır. Çoğu zaman bağırsak hareketi esnasında zorlanmanın sonucu meydana gelirler. Anal kaşıntı, hemoroid semptomu olabilir. Öte yandan, çoğu hemoroidde kaşıntı olmaz.
  • Enfeksiyonlar. Çocuklarda, bağırsak kurtlarına neden olan parazit, inatçı anal kaşıntıya yol açabilir. Başka parazitler de benzer şekilde kaşıntıya yol açabilir.
  • Deri bozuklukları. Sedef hastalığı, sebore ve egzama gibi yaygın cilt sorunları, anüsünüzün içindeki ve etrafındaki bölgeyi içerebilir ve burada tahrişe yol açabilir. 
  • Mantar enfeksiyonları. Genellikle kadınları etkileyen bu yaygın enfeksiyon, jenital ve anal bölgelerinizde tahrişe neden olabilir.
  • Anal aşınmalar ve rahneler. Anal aşınma, anüsünüzde, genellikle, dar anüsün içerisinden geçen, zorlamalı bağırsak hareketlerinin neden olduğu küçük bir yırtıktır. Anal rahne daha derin bir yırtıktır. Her iki rahatsızlık da, anal kaşıntının yanı sıra, acı verici bağırsak hareketlerine ve kanamaya yol açabilir.
  • Anal tümörler. Nadiren, anüsün içindeki veya etrafındaki iyi huylu veya kanserli tümörler anal kaşıntının nedeni olabilir. 
  • Diğer nedenleri. Anal kaşıntı kaygı veya stresle de ilgili olabilir. Zaman zaman, nedeni bilinmez.
  • Anal kaşıntı neredeyse hiçbir zaman temizlikle ilgili bir sorun değildir. Ancak sizin kendi davranışlarınız kısmen bundan sorumlu tutulabilir. Anal kaşıntının nedeni ne olursa olsun, doğal tepkiniz bu bölgenin kaşınması olur. Ne var ki, kaşımak, cildin yüzeydeki katmanlarını soyarak sorunu daha da kötü hale getirir. Buna ek olarak, tahrişe karşı doğal tepki, söz konusu bölgenin sık sık sabun ve banyo kesesi ile yıkanmasıdır. Ancak, aşırı yıkama neredeyse her zaman, cildinizi daha da tahrip ederek ve koruyucu yağları sökerek, sorunu daha da kötüleştirir. Aşırı ilaç kullanımı da sorunu daha vahim hale getirebilir. 




Ne zaman tıbbi yardım alınmalı
Çoğu kaşıntı için tıbbi bakıma gerek yoktur. Öte yandan, eğer anal kaşıntı şiddetli veya uzun süreli ise ya da nedeni kolaylıkla açıklanamıyorsa, doktorunuza görünün. İnatçı anal kaşıntı, bir cilt rahatsızlığı veya tıbbi tedavi gerektiren başka bir sağlık sorunu ile ilintili olabilir.

Tarama ve tanı Doktorunuz kaşıntınızın nedenini, sadece size semptomlarınız ile ilgili sorular sorarak, nokta hedefiyle tespit edebilir.

Eğer kaşıntınızın nedeni açık değilse, doktorunuz sizi daha ileri düzeyde değerlendirme amacıyla, rektal ve anal sorunların tedavisinde uzmanlaşan bir dermatolog veya doktora (proktolog) havale edebilir. Kuyruk sokumu muayenesi de, çok rahatsız edici bir soruna yanıt ve çözüm bulmanız için gereken tek şey olabilir.

Sindirim yolunun daha büyük kısmını görüntülemek amacıyla kolonoskopi gibi başka testler de zaman zaman anal kaşıntının altında yatan nedenin tespit edilmesi için gerekli olur. Öte yandan, kaşıntının asıl nedeni hiçbir zaman tespit edilemeyebilir.


Kişisel bakım
Anal kaşıntının önlenmesi, temel anlamda gereken şekilde yıkama ve tahriş edicilerden kaçınmayı içerir. Eğer halihazırda anal kaşıntınız varsa, aşağıdaki kendine bakım önlemlerini deneyin:


  • Yumuşak biçimde temizleyin. Bölgeyi sabah, gece ve bağırsak hareketlerinin hemen ardından yıkayın. Ancak ovmayın ve sabun kullanmaktan kaçının. Bunun yerine, bölgeyi kirlerden arındırmak için, ıslak banyo kesesi, ıslak banyo lifi, suyla nemlendirilen pamuk topakları, bebekler için olan kokusuz ıslak bezler veya küçük bir biberon içinde su kullanın. 
  • Baştan aşağı kurulayın. Temizlemeden sonra, bölgeyi tuvalet kağıdı veya havlusu ile, küçük darbelerle kurulayın. Başka bir seçenek olarak, saç kurutucusu ile tamamen kurutun. Kuruduğu zaman, anüse kuru bir pamuk topağı veya pamuklu bez yerleştirin. Pamuğu gerektikçe yenileyin. İlaçsız talk pudrası da bölgenin kuru tutulmasına yardım edebilir.
  • Tezgah altı ilaçları doğru biçimde kullanın. Tezgah altı satılan kremleri idareli biçimde tatbik edin. Doktorunuz tarafından söylenmediği sürece tedavilere başvurmayın. Bazı insanlarda, kremler veya merhemler daha fazla tahrişe yol açabilir ve inatçı bir sorunu gizler. 
  • Kaşımayın. Kaşımak, cildinizi daha da tahriş eder ve kalıcı iltihaplanmaya yol açar. Eğer kaşıntıya dayanamıyorsanız, bölgeye soğuk kompres uygulayın veya hemen bir nebze rahatlamak için ılık bir banyo yapın. Dikkatinizi kaşınmadan başka yöne vermek için kendinizi meşgul edin.
  • Lif değiştirin. Anüsünüzün çevresindeki cilt boya veya parfüm içeren banyo lifine karşı hassas olabilir. Ağartıcısız, kokusuz lif kullanın. Nemlendirilmiş veya rahatlık sağlamak için fazladan yumuşak hale getirilmiş lif kullanmayı düşünebilirsiniz.
  • Pamuklu iç çamaşırı giyin. Bu, bölgenin kuru tutulmasına yardımcı olur. Nemi tutabilen külotlu çorap giymekten kaçının. İç çamaşırınızı günlük olarak ve her kirlendiğinde değiştirin.
  • Tahriş edicilerden kaçının. Köpüklü banyolardan ve jenital deodorantlardan kaçının. Anal bölgenizde tahriş yarattığını bildiğiniz içecek veya yiyecekleri azaltın ya da bunlardan kaçının. İshali ve anal tahriş ile kaşınma riskini artıran müshillerin aşırı kullanımından kaçının. 

Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon