2.22.2011

Plörezi Plevral Effüzyon Nedir?

Plörezi Plevral Effüzyon
Plörezi, Plevral, Effüzyon.


Plörezi Nedir?: Plevra iltihabı. Akciğerin üzerini örten plevra ile göğüs duvarını örten iki plevra yaprağı arasında sıvı birikmesidir. Diğer bir tabir ile Akciğerlerin etrafındaki zann iltihaplanması olayına "sulu zatülcenp" denilir.

Plevral Effüzyon Nedir?:Plevra hastalıkları farklı akciğer hastalıklarının yanında çok çeşitli sistemik hastalıkların tutulumunun sonucu olarak da ortaya çıkabilmektedir. Akciğer ya da akciğer dışı hastalıkların plevrayı etkilemeleri ile ortaya çıkan en sık görünüm plevrada sıvı birikimi yani plevral efüzyondur. Plevra göğüs duvarı ile akciğerler arasında yer alan seröz zarla kaplı potansiyel bir
boşluktur. Göğüs duvarını içten örten viseral plevra ve akciğerleri örten parietal plevra arasında yer alır. Fizyolojik şartlarda plevra basıncı atmosfer basıncının altındadır. Plevral sıvı yaklaşık 10-20
ml. (0.3 ml / kg) arasındadır ve proteinden fakirdir ( 1 gr / dl). Bu sıvı sürekli olarak parietal plevradaki sistemik mikrodolaşımdan süzülerek plevral boşluğa ulaşır ve yine parietal plevradaki lenfatik kanallar yardımıyla emilerek uzaklaştırılır. Sıvı homeostazı kapiller filtrasyon ile lenfatik absorbsiyon arasındaki denge ile sağlanmaktadır. Plevraya sıvı geçişi parietal plevranın apekse yakın üst kısımlarında, sıvı absorbsiyonu ise daha çok kaudal, diafragmatik ve mediastinal bölümlerinde gerçekleşmektedir. Parietal lenfatikler sıvı ve protein miktarının yanında plevra boşluğunun negatif basıncının kontrolünde de rol sahibidirler. Lenfatik kanallar artan sıvı miktarı karşısında akış hızlarını 20 kat arttırabilirler (30 ml / saat, yaklaşık 700 ml / gün). Sıvı filtrasyonunun maksimum lenfatik drenaj kapasitesinin üzerine çıktığı durumlarda plevrada sıvı birikir, yani plevral efüzyon ortaya çıkar.


Plörezi Plevral Effüzyon Belirtileri
  • Nefes darlığı
  • Göğüs ağrısı
  • Kuru öksürük
  • Ateş ve titreme

Plörezi, plevranın iltihabıdır; plevra akciğerlerinizin her birini çevreleyen iki katlı zardır. Plevra efüzyonları plevra boşluğunda sıvı birikmeleridir. Plörezi ve plöral efüzyonlar tüberküloz, pnömoni (zatürre) pulmoner emboli, pankreatit,kanser veya kortfestif kalp yetmezliği gibi hastalıkların veya göğüs üzerine travma veya diğer ciddi durumların komplikasyonları olarak meydana gelir.

Plörezide zarın iltihaplı iki tabakası nefes alıp verdiğiniz zaman birbirine sürtünür, Bu, göğsünüzde öksürme, aksırma ve derini nefes alma ile dahada kötüleşen şiddetli bir ağrı meydâna getirir. Bu ağrı nefesinizi tuttuğunuz zaman veya bazen, ağrıyan yerin üzerine basınç uyguladığınız zaman rahatlar.

Plevra efüzyonları meydana geldiğinde ağrı genellikle ortadan kalkar, çünkü sıvı ibir yağlama maddesi işlevi görür, fakat eğer, yeteri kadar sıvı birikirse, akciğerlere basınçyapar ve normal işlevlerini bozarak nefes darlığına yol açar. Bununla beraber kuru bir öksürük, ateş, ve tiremede bazen meydana gelir. Özellikle eğer plevre boşluğundaki sıvı enfeksiyonluysa, plörezinin sonu .genellikle, buna yol açan hastalığın ciddiyet derecesini bağlıdır.

Plörezi Plevral Effüzyon Tedavi
Önce, plöreziye veya plevra efüzyonuna neden olan durumu tedavi etmek önemlidir. Fakat bazı durumlarda plevra efüzyonunu günler boyu bir göğüs tüpü yoluyla drene etmek (akıtmak) gerekir,

İlaç tedavisinde genellikle aneljezikler ve antienflamatuar ilaçlar verilir. Bazen öksürüğü kesmek için kodein verilir.

Hastane Bölümleri > Göğüs Hastalıkları > Plörezi Plevral Effüzyon Nedir?

Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon