2.22.2011

Kronik Tıkayıcı Akciğer Hastalığı Nedir?

Kronik Tıkayıcı Akciğer Hastalığı Nedir
Kronik Tıkayıcı Akciğer Hastalığı

Anfizem ve kronik bronşit gibi kronik obstrüktif pulmoner hastalık (COPD)'ların en büyük sebebi sigara içmektir. Sigara içmeyenlerle kıyaslandığında, çok sigara içenler arasında kronik bronşit ve amfizemin neden olduğu ölümler açık farkla daha sık görülmektedir.

COPD'nin belirtileri ortaya çıktığı zaman tipik belirtiler öksürük, nefes darlığı ve harekete karşı dayanıksızlık akciğerler zaten hasara uğramıştır. Eğer sigarayı bırakmazsanız hastalığınız daha da kötüye gidecektir.

Tütün Dumanı
Tütün dumanında bir kimyasal maddeler, gazlar karışımı ve küçük katran damlacıkları bulunur. Tütün dumanında binlerce madde belirlenmiştir. Bunların birçoğunun toksik etkileri hala bilinmemektedir. Bazı öğeler dumanı siz geri kalan yanmamış tütünden geçerek içinize çektiğiniz zaman süzülür, fakat sigara yandıkça bu kimyasal maddeler yeniden buharlaşır ve böylece sigaradan çekilen her nefes daha fazla kimyasal öğe taşır. Çoğu tiryakiler sigara dumanını da içlerine çekerler ki bu, durumu daha da tehlikeli kılar.

Sigara dumanı, yüzde 2 ila 6 karbonmonoksit içerir. Karbonmonoksit hemoglobinle birleşen toksik bir gazdır (karboksi hemoglobin). Bu durum meydana geldiğinde hemoglobin molekülü dokulara oksijen taşıyamaz.

Birçok sigara tiryakilerinin kanlarında karboksi hemoglobin seviyesi yüzde 8 ile 10 iken sigara içmeyenlerde bu miktar genellikle yüzde 1.5'a kadardır. (Akut karbonmonoksit zehirlenmesinden ölen, bir insanın kanında yüzde 30 ile 40 değerinde karboksi hemoglobin bulunur). Bu şekilde dokularınız oksijenden yoksun bırakılmış olur.

Sigarada bulunan katranda kanser yapan maddeler vardır. Tütün dumanındaki tahriş edici maddeler hava pasajlarınızın kasılıp sıkışmasına ve bronşlarınızın fazladan salgı çıkarmasına yol açar, bu da sizin öksürmenize neden olur. Bu tahriş edici maddeler akciğerlerinizin bağışıklık sistemi hücrelerinin fonksiyonunu da bozabilir ve polmoner enzimlerinin normal dengesini alt üst edebilir. Bu da sizi solunum yolları hastalıklarına daha yatkın duruma getirir.

Nihayet, nefesle içeriye çekilen tütün dumanı hava yollarınızdaki titrek tüylerin hareketini durdurur. Bu titrek tüyler, nefes borunuz ve bronşlarınızda bulunan saç gibi uzantılardır. Bunlar akciğerlerinizden yabancı maddeleri atmaya yardımcı olur.

Puro ve Pipo Dumanı
Kronik solunum yolları hastalıklarının tek nedeni sigara değildir. Daha az tehlikeli olmasına rağmen, puro içmek ve pipo içmek zararsız değildir, bu duman daha tahriş edici olduğu için, içeri çekilmesi ihtimali daha azdır.

Mariyuana Dumanı
Mariyuana dumanı da solunum yolu hastalığına yol açabilir. Burada, tütün dumanında bulunan tahriş edici maddelerin bir çoğu vardır. Aynı zamanda, tütün dumanında bulunmayan, delta 9-tetrahid-rokannabinol gibi maddeleri de içerir. Bunların bazıları solunum yollarını tahriş eder.

Mariyuana genellikle onu sigara içmekten daha tehlikeli hale getirecek biçimlerde içilir. Mariyuana içenler genellik derin derin içlerine çekerler ve dumanı ciğerlerinde tutarlar veya dumanı özellikle konsantre eden ve akciğerlere basınçlı olarak gönderen pipolar kullanırlar. Bu konuda araştırmadan bu işlerin hava pasajlarını iltihaplandırdığını ve solunum hüclerinde kanser yapıcı değişikliklere yol açtığını göstermiştir.

Buna ilaveten, mariyuanada bulunabilecek herhangi bir mantar veya bakteriden doğacak enfeksiyona karşı akciğerleri daha duyarlı (yatkın) hale getirir. Araştırmacılar, her gün mariyuana içen kişilerin akciğer kapasitelerinde belirgin azalmalar tespit etmişlerdir. Bu tiryakiler larenjit ve kronik burun iltihabı yanında kronik tıkayıcı akciğer hastalığı yönünde de tehlikededirler.

Sigarayı Bırakın
Eğer sigara tiryakisiyseniz, size tavsiyemiz açıktır -sigarayı bırakın. Fakat maalesef pek çok kimse solunum yolu hastalıklarının belirtileri ortaya çıkana kadar sigarayı bırakmaz.

Kronik Tıkayıcı Akciğer Hastalığı ve Akciğer Fonksiyonlarına Etkisi

Halk arasında nefes darlığı denen hastalığın kadındaki başlıca nedeni sigaradır ve miktar ve süreyle risk artmaktadır. Bu hastalığa bağlı kadın ölümlerinin %90’ı sigaraya bağlıdır. Sigara içen ve 35 yaş üstü bayanların içmeyenlere göre amfizem veya kronik bronşitten (kronik obstrüktif akciğer hastalığı; halk arasındanefes darlığı”) ölme riski 10.5 kat fazladır.

Annenin gebelikte sigara içmesi bebeğin akciğer gelişimini bozmaktadır. Sigara içimi ile fetusa (cenin) sadece nikotin geçmez; aynı zamanda plasentaya ulaşan oksijenin %25 azalmasına yol açar.

Bebek ve küçük çocuklukta sigaraya çevresel maruziyet kızların akciğer fonksiyonlarını bozmaktadır. Kızların sigara içmesi akciğerin gelişmesini ve akciğerlerin maksimum kapasitesine ulaşmasını engellemektedir. Sigara içen kadınların akciğer fonksiyonlarında daha erken ve daha hızlı kayıp ortaya çıkmaktadır.

Hastane Bölümleri > Göğüs Hastalıkları > Kronik Tıkayıcı Akciğer Hastalığı Nedir

Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon