2.22.2011

Koksidioidomikozis Granülom Lenfadenopati

Koksidioidomikozis Granülom Lenfadenopati
Koksidioidomikozis Granülom Lenfadenopati

Bu hastalığa coccidioides immitis adlı mantarın sporlarını solunum yoluyla almak neden olur.bu mantar Amerika Birleşik Devletleri'nin güney batısındaki bazı kurak bölgelerinde, Meksika Orta ve Güney Amerika'da topraktan alınır.

Amerika Birleşik Devletleri'nde ilk olarak Kaliforniya'daki San joaquin vadisinde keşfedilmistir ve o bölgede çok lyaygın olup daha iyi bilinen adı olan Sanjoaquin humması adını buradan almaktadır. Herhangi bir kimse bu hastalığa tutulabilir. Fakat eğer hamile iseniz veya bağışıklık sisteminiz zayıfsa özellike yatkın olursunuz. Bu hastalık koyu renk ciltlik kimselerde daha ciddi olma eğilimi göstermektedir.


Hastalığın Belirtileri
  •   Hiçbir belirti yok
  •   Ateş, titreme, bel ağrısı, baş ağrısı
  •   Göğüs ağrısı
  •   Kırmızı benekler halinde döküntü
  •   Diz ve ayak bileklerinde şişme
  •   Öksürükle burun tıkanıklığı

Hastalığa Teşhis
Çoğu kez bu hastalığın hiçbir belirtisi yoktur. Amerika Birleşik Devletleri'nin güney batısına dahil çöl bölgelerine taşınmış olan her 10 kişiden dokuzunda taşındıklarından sonraki 4 ile 5yıl içinde bu mantar testi pozitif çıkar.

Bunların yaklaşık %'10'unda göğüs ağrısı meydana gelecektir. Bu durum ateş, titreme ve diğer grip benzeri belirtilerle birlikte genellikle mantarla karşılaşıldıktan sonra 10 ila 30 gün içerisinde başlar. Burun tıkanıklığı ve hafif öksürüğün arkasından bronşit gelebilir. Ateş başladıktan bir ila iki gün sonra kırmızı benekli kızamık döküntüsüne benzeyen bu döküntü ortaya çıkar, dizler ve ayak bilekleri şişebilir.

Koksidoidomikoz Ne Kadar Ciddidir?
Genellikle hastalık komplikasyon yaratmadan iyileşir. Bazı yakalarda akciğerlerde meydana gelen lezyonlârı tedavi etmek zor olabilir ve ender vakalarda bu hastalık haftalar veya aylar geçtikten sonra tekrarlayabilir. Bazen enfeksiyon vücuda yayılarak akciğerlerde, kemikerde veya diğer organlarda lezyonlara yolaçabilir.

Hastalığın Tedavisi
Ateş düşene kadar yatak istirahati veya gribe benzer belirtilerin tedavisi gerekebilir

İlaç Tedavisi
Eğer belirti yoksa, tedavi gerekmez. Eğer belirti varsa doktorunuz ampfiotericin B verebilir. Bu ilaç damardan verilir ve çoğu vakalarda yardımcı olur. Ağızdan alınan ketocpnazple daha az etkilidir. Fakat hastalığın tekrarlaması durumunda amphotericin B kürleri kullanılabilir .

Ameliyat;
Ağır vakalarda akciğer apselerinin veya plevra sıvısının cerrahi olarak boşaltılması yardımcı olabilir.


Hastane Bölümleri > Göğüs Hastalıkları > Koksidioidomikozis Granülom Lenfadenopati

Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon