2.22.2011

Histoplasma Capsulatum Mantar Hastalığı

Histoplasma capsulatum
Histoplazma Hastalıkları

Histoplazma hastalıklarının iki biçimi vardır. Bu iki hastalığa, birbirlerine tür olarak çok yakın, ancak boy, coğrafi dağılım ve hastalık yapıcılıkları bakımından oldukça farklı iki ayrı mantar neden olur.


Amerikan Histoplazma Hastalığı

Histoplasma capsulatum» adlı, mayaya benzeyen, 1-3 mikron boyunda bir mantar hastalığa yolaçar. Asalak en çok A.B.D ‘nde Mississippi vadisinde yaygındır. Ayrıca ender olarak Latin Amerika, Asya, Güney Afrika ve Avrupa’da da bulunur.

Histoplasma capsulatum, hayvan dışkısı bakımından zengin ve humuslu topraklarda (ormanlar, çiftlikler, kümes ve güvercinlikler) yaşar. Bu mantarın gelişmesini nem ve ısı destekler. Hastalık insana havaya dağılmış sporların yutulmasıyla bulaşır. Beden içinde sporların en sık yerleştikleri bölge, akciğerlerdir.

Enfeksiyonun başlangıcı belirtisiz olabildiği gibi, gribe benzer bir hastalığı ya da iyicil bir akciğer enfeksiyonunu andırabilir : Öksürük; soluk almada güçlük; ateş; röntgen filminde leke ve küçük düğümlerle dolu bir akciğer dokusu.

Evrim birkaç ayda iyileşmeye doğrudur; ama röntgen filminde kireçlenmiş iz ve lekeler kalır.

Amerikan histoplazma hastalığının bir de süreğen biçimi vardır. Bu biçimde klinik belirtiler, evrim ve röntgen görüntüleri veremi andırdığından, teşhis güçtür.

Ayrıca, hastalığın çok tehlikeli olan yaygın biçiminde, lenf düğümleri, dalak, karaciğer, kemikler ve böbreküstü bezleri etkilenir.


Afrika Histoplazma Hastalığı

Doğu ve Orta Afrika’da görülen bu hastalığa, Histoplasma duboisli adlı maya tipi bir mantar yolaçar. Boyu 8-18 mikron arasındadır.

Kaşlıca belirtiler lenf düğümleri ve derialtıyla ilgilidir; lenf düğümleri, soğuk apseler ve kemik-eklem bozunları veremi andırır; ama bu hastalıktan ciğerler çok ender etkilenir; oysa hastalığın yayılması (dalak, karaciğer) son derece tehlikeli olabilir.

BLASTOMIÇES HASTALIKLARI



Kuzey Amerika Blastomiçes Hastalığı

Gilchrist hastalığı (ilk kez bulanın adından) da denen bu hastalığa Blastomyces dermatitidis adlı mantar yolaçar. Özellikle A.B.D ‘nin doğu bölgelerinde görülür. Akciğerlerde yerleşen mantarlar, oradan bedene yayılarak deri-mukoza bozunlarma yolaçarlar.

Pitiriyazis versikolor hastalığı etkeni malassezia iMicrosporon) furfur’un mikroskop altındaki görünümü.


Güney Amerika Blastomiçes Hastalığı

 Lutz-Splendore-Almeida hastalığı» da denen Güney Amerika blastomiçes hastalığına,  Blastomyces brasiliensis  adlı tür yolaçar. Güney Amerika’da kahve üretilen bütün ülkelerde (özellikle Brezilya’da) yaygındır. Çünkü bu mantarın kahve bitkisine özel bir ilgisi vardır.

Hastalık, deri ve mukozalarda bozunlara yolaçar. Yüz bölgesinde (burun ve dudaklar) başlayan bozunlar, hastalık tedavi edilmezse hızla yayılarak, lenf düğümlerine ve iç organlara ulaşırlar.


Koksidiyoides hastalığı

Kuzey Amerika, Meksika ve Arjantin çöllerinde raslanan hafif bir akciğer mantar hastalığıdır. Coccidioides immitis’in etkisiyle gelişir.

İnsanlara havadan bulaşan mantarın ilk yerleşim merkezi akciğerlerdir (çok çabuk iyileşen yalancı grip belirtileri). Ender raslanan ikincil yerleşimler (derialtı ya da kemikler) çok daha tehlikelidir.



Histoplasma capsulatum mantar

Belirtileri
- Ateş, öksürük ve genel halsizlik
- Karaciğerin, lenf düğümlerinin ve dalağın büyümesi
- Öksürük ve nefes alma zorluğu
- Hiçbir belirti olmayabilir.

Histoplazma hastalığı, tozu nefes yoluyla ciğerlere çekme yoluyla olur. Özellikle kümeslerden yarasa bulunan mağaralardan ve kuş pisliklerinden histoplasma kapsulatum mantarının sporlarını içeren havayı solumakla bulaşır. Erkekler, hastalığın şiddetli durumlarına tutulma bakımından kadınlardan daha çok yatkındır. Amerika Birleşik Devletleri'nde bu hastalık en fâzla Misissippi Ve Ohio nehri vadilerinde yaygın olarak görülür.

Geçmişte teşhis konamadan atlanan ve belirti vermemiş olan bir histoplazma hastalığı geçirenlerde göğüs röntgenlerinde bir veya bîrden fazla leke görülmesi oldukça sık rastlanan bir durumdur.

Histoplasma capsulatum Teşhis
Histoplazmozun 4 çeşidi vardır. En hafif çeşidi nezle gibi diğer hastalıklardan hemen hemen ayırt edilemez; ateş, öksürük ve genel bir rahatsızlık hissi verir, eğer mantar akciğerlerden kan yoluyla yayılırsa karaciğerin lenf düğümlerinin ve dalağın şişmesi ve daha az sıklıkla oral veya gastrointestinal üllserlere yol açan ikinci çeşidini meydana getirir. Üçüncü şekil kronik bir tiptir ve koronik tüberküloza benzer bir hastalık meydana getirir. Belirtileri, öksürük, nefes almada zorluktur.

Histoplazmozun en ciddi şekli, bağışıklık sistemleri zayıf düşmüş olan kişilerde görülen formdur.Histoplazmoz teşhisini doğrulamak için doktorunuz balgam, lenf düğümleri, kemik iliği, karaciğer, kan, idrar veya ağız yaralarından örnekler alarak buralarda mantar olup olmadığına bakacaktır.

Histoplazmoz Ne Kadar Ciddi Bir Hastalıktır?
Hafif formunda genellikle selimdir ve tedavi gerektirmez. Bu hastalığın daha ciddi formları ölüme yol açabilir.

Histoplasma Capsulatum Tedavi
Eğer sizde hiç belirti yoksa genellikle tedavi gereksizdir.Fakat, eğer semptomatik (belirtili) ise amphotericin B adlı mantar öldürücü ve mantar durdurucu antibiyotik, histoplazmozun çoğu vakalarında etkilidir, bu ilaç damardan verilmelidir. Bazen ağızdan alınan Katekonazol yeterlidir. Eğer akciğerleriniz hastalanmışsa, tedavi mantarı ortadan kaldıracaktır, fakat akciğerlerinizde meydana getirdiği lezyonlar kalacaktır.


Hastane Bölümleri > Göğüs Hastalıkları >Histoplasma Capsulatum Mantar Hastalığı

Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon