2.22.2011

Doğru Nefes Alma Teknikleri

Doğru Nefes Alma Teknikleri
Doğru Nefes Alma Teknikleri


Eğer amfizeminiz veya kronik akciğer rahatsızlığınızın varsa bazı basit nefes alma egzersizleri size faydalı olabilir.

Karın adelelerinizi kullanarak akciğerlerinizin boşalmasına (nefes vermeye) kumanda etmekle yeni bir nefes alıp verme düzeni geliştirebilirsiniz. Aynı zamanda akciğerlerinizin ve nefes alma adalelerinizin randımanını artırabilirsiniz.

Diyafram Teneffüsü

Başınız ve dizleriniz yastıklarla desteklenmiş olarak sırt üstü yatın.
Egzersize, ritmik bir düzenle nefes alıp vererek başlayın.
Gevşeyin. Şimdi, bir elin parmaklarını karnınızın üzerine, göğsünüzün ortasında tam kaburga kafesinizin hemen altına yerleştirin. Yavaşça, nefes alırken diyaframınızın elinizi yukarı kaldırdığını hissetmelisiniz.
Göğsünüz havayla dolarken karnınızı ellerinize doğru itmeye çalışın. Bunu yaparken göğsünüzün hareketsiz kalması gerekir. Burnunuzdan nefes alıp 3'e kadar sayarken bunu deneyin; ondan sonra yavaş yavaş 6'ya kadar sayarak nefes verin.
Sırt üstü yatar durumda, yorulmadan bir defada 10-15 nefesi arka arkaya alıp verebilene kadar, bu
diyafram nefes tekniğini uygulayın. Ondan sonra, önce bir yanınıza sonra öteki yanınıza dönerek çalışın.
Sonra ilerletmek amacıyla, bir iskemlede dik oturarak, ayakta dururken, yürürken ve nihayet merdiven çıkarken yapmaya geçin.

Büzülmüş Dudaklarla Nefes Alma
Diyafram nefes alma hareketlerini dudaklarınız büzülmüş olarak deneyin. Yani dudaklarınız büzülmüş durumda (hava akışı bir (SSSS) sesi çıkarmalıdır) ağzınızdan derin derin nefes alın ve verin. Her çalışmada 10 defa tekrarlayın.

Derin Nefes Alma Egzersizi
Bu egzersiz basittir, fakat iyi bir çalışma sağlar, otururken veya ayakta dururken, derin derin nefes alın ve bu sırada dirseklerinizi sıkıca geriye itin. Göğsünüz şişmiş durumda iken nefesinizi tutun ve 5'e kadar sayın, sonra karın adalelerinizi kasarak havayı şiddetle dışarı itin. Bu derin nefes almayı 10 defa tekrarlayın.

Çalışma Düzeni
Doktorunuzun rehberliğinde bir nefes alma egzersizi programı hazırlayın. Bu egzersizleri her gün, belki günde iki defa veya hatta dört defa yapın.

Hastane Bölümleri > Göğüs Hastalıkları > Doğru Nefes Alma Teknikleri

Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon