2.21.2011

Bronşial Astım Hastalığının Tedavisi

Bronşial astım hastalığının tedavisi
Bronşial Astım Hastalığının Tedavisi

Duyarsızlaştırma tedavisinde alerjik madde özütü giderek artan dozlarda hastaya şırınga edilir. Tedavi organizmamn söz konusu maddeye duyarlılığının ortadan kalkmasına değin sürer. Başanlı bir sonucun elde edilebilmesi için bu tedavinin en az 3-4 yıl sürduru lmesi gerekir. Bronş enfeksiyonlarıyla birlikte görülen, içsel etkenlere bağlı astım biçimlerinde en etkili koruyucu tedavi, antibiyotik tedavisidir. En uygun antibiyotikler geniş spektrumlu olanlar ve bronş kasılmalannı ağırlaştıracak yerel duyarlılık süreçlerine yol açmayanlardır.

Ruhsal tedavi özellikle çocukların bronşiyal astımlannda yararlıdır, bu çocuklarda ruhsal etkenin hastalığın en önemli nedeni olduğu ortaya konmuştur. Bu gibi durumlarda ortam değişikliklerini öngören bir tedavi yaklaşımı çok iyi sonuçlar verır.

Bazı olgularda anne babanın da ruh-bilim muayenesinden geçmesi ve gerekirse tedavi görmesi gerekebilir. Anne babanın duygusal sorunları varsa bunlar çözüme ulaştınlmalıdır. Aksi durumda çocuğun kişiliğinin gelişmesi olumsuz etkilenir, hastalık şiddetlenme eğilimi gösterir.

Çocuğun astımında duygusal bileşenlerin bulunmadığı, alerjik ya da enfeksiyona bağlı olduğunda bile anne baba bir psikologla görüşmelidir; böylece reddetme ya da aşırı koruyucu tavırlar geliştirmeden çocuklarının hastalığını gerçekçi bir biçimde kabullenmeleri sağlanabilir.

Astımda tedavinin iki amacı vardır:
• Bronş kaslarının kasılmasmın giderilmesi, bronş mukozasında ödemin ve mukus salgısının azaltılmasıyla astım nöbetinin denetlenmesi (semptomatilc tedavi);
• duyarlı olunan etkenlerden (çiçek tozları, ev tozları vb) korunarak duyarsızlaştırma, ruhsal etkenlerin belirleyici olduğu olgularda ruhsal tedavi ile nedenlerin ortadan kaldırılması (özgül tedavi).



Hastane Bölümleri > Göğüs Hastalıkları > Bronşial Astım Hastalığının Tedavisi

Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon