2.21.2011

Asbestozis Akciğer Kanseri

Asbestozis, Akciğer Kanseri
Asbestozis Akciğer Kanseri

Asbestozis Akciğer Kanseri Belirtileri
Göğüs ağrısı
Nefes darlığı
Harekete dayanıklığın azalması
öksürük (bazen)

Asbest (amyant) uzun yıllar boyunca inşaatlarda izolasyon maddesi olarak kullanılmıştır. 1975'de bunun yerini cam elyafı ve yünü gibi diğer maddeler aldı. Dört çeşit amyant lifi vardır ve bunların hepsi de solunum yolu hastalıklarına sebep olabilir Buyuk miktarlarda ince asbest lifleri akciğerlerinizde birikip bunları atamadığınız zaman hastalık oluşur.

Asbestozis Akciğer Kanseri Teşhis
Hastalığın şiddeti bu asbest liflerine ne kadar süre maruz kalındığına ve ne miktarda lifin solunum yoluyla alındığına bağlı olarak değişir. Genellikle asbestozis belirtileri en az 10'yıl boyunca orta ile ağır olçude maruz kalındıktan sonra başlar. İlk olarak akciğerin aşağı kısımlarında belirgin olup daha sonra hastalık kötüye gittikçe yukarı kısımlara da yayılır.Sonunda bütün akciğer hastalıktan etkilenip bal peteği gibi bir görüntü sergiler.

Göğüs röntgeninin anormal,olması asbeste maruz kaldığızı düşündürebilir fâkât mutlaka asbestosis hastalığına tutulduğunuz anlamına gelmeyebilir Geçmişinizde bir amyanta maruz kalma süresi varsa, hastalığı düşündürecek göğüs röntgeni ve fiziki bulgular mevcutsa ve sakatlık yaratıcı pulmoner fibrozis belirtileri varsa (nedbe dokusunun anormal gelişmesi) asbestozıs hastalığı teşhisi konulabilir

Uzun süre amyanta maruz kalmanın bir diğer sonucu akciğerlerinizin çevresinde plevra plakalarının meydana gelmesidir. Akciğerinizi çevreleyen çift zar olan plevranın bu kalınlaşma alanları genellikle göğüs duvarının aşağı kısımlarında veya diyafram yakınında oluşur Plevra plaklarının bulunması, sizde belirtiler bulunmadıkça, hasta olduğunuz anlamına gelmez.

Plevradan oluşan habis tümörler olan mezoteliomlar nispeten nadir bir kanser çeşididir. Bunlar, amyant liflerine maruz kalındıktan 20 ila 40 yıl sonra gelişebilir ve maruz kalma suresi sadece bir iki yıl veya hatta daha bile az olmuşsa da olunabilir. Mezotelioma hastalığı olan bazı kişiler de geçmişinde amyanta hiç maruz kalmamıştır

Hastalık belirtileri arasında göğüs ağrısı, nefes darlığının yavaş yavaş ortaya çıkması ve kilo kaybı vardır. Plevra tabakaları arasında sıvı toplanması sıklıkla nefes darlığına ve göğüs ağrısına katkıda bulunur. Bu hastalık genellikle 8 ile 14 ay içinde ölümle sonuçlanır.Hastalanan kişilerin yüzde 75'i teşhis konulusundan sonraki bir yıl içinde ölür.

Nihayet, eğer sigara içiyorsanız ve amyanta maruz kalmışsanız akciğer kanserine tutulma ihtimaliniz sigara içen, fakat amyanta maruz kalmamış olan bir kimseden çok daha fazladır. Sigara içmiyorsanız amyanta maruz kalmakla akciğer kanserine tutulma ihtimaliniz çok daha azdır. Hâlâ içiyorsanız sigarayı bırakmak, ihtimali azaltacaktır.

Asbestozis Akciğer Kanseri Tedavi
Asbestozis'in etkili bir tedavisi yoktur. Eğer asbeste maruz kalmış genç veya orta yaşta bir işçiyseniz daha fazla maruz kalmaktan sakının. Asbestin düşük seviyelerine maruz kalmışsanız ve bunu hayatınızın daha sonraki yıllarında fark etmişseniz bu hastalığa tutulabilirsiniz. Sigara içmezseniz ve işyerinizde asbest kontrol programı düzenli ise hastalık riskiniz az olacaktır. Hastalansanız bile hastalığınız yavaş ilerleyecektir.

Hastane Bölümleri > Göğüs HastalıklarıAsbestozis

Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon