2.21.2011

Akciğerin ameliyat ile alınması

Akciğerin ameliyat ile alınması

"Akciğerin ameliyat ile alınması"

Akciğerin ameliyat ile alınması, akciğer kanseri vücudun diğer bölümlerine yayılmamış hastalarda tercih edilen tedavi yöntemi tümörün ameliyatya çıkarılmasıdır. Tümörün yaygınlığına bağlı oiarak, çok katlı yassı epitel hücreli kanseri, büyük hücreli kanseri ya da adenokarsinomu olan hastalar ameliyat için adaydır. Küçük hücreli kanser çok hızlı yayıldığı ve ameliyatla çok fazla doku çıkarılması gerektiği için, bu kanserde nadir olarak ameliyat yapılır.

Genel Gönünüm
Ameliyatla çıkarılabilecek kadar erken belirlenen kanser vakalarında, ameliyattan sonra hastaların yaklaşık %80`i bir yıl ve %50`si beş yıl yaşamaktadır. Kanser tekrarlarsa, kemoterapi ve ışın tedavisinin kanserin büyüklüğünü azaltabilmesine, yaşama süresini uzatabilmesine ve ağrı ile diğer şikayetleri hafifletebilmesine rağmen, sonuçlar oldukça kötüdür.

Yöntem
Tümör ve akciğerin bir lobu ya da tümü gibi tümörü çevreleyen dokular ameliyatla çıkarılır. Genellikle akciğerin lenfinin boşaldığı lenf düğümleri de alınır. Bazen ameliyatla birlikte ışın tedavisi de yapılır. Normal olarak ameliyattan sonra 710 gün hastanede kalmanız gerekir, ancak tam olarak iyileşmeniz çok daha uzun süre alacaktır. Birçok hasta 46 haftada normal yaşantısına geri döner. Bununla birlikte, iyileşme süresi akciğerlerinizin durumuna, genel sağlık durumunuza ve ameliyatta ne kadar akciğer dokusunun alındığına bağlıdır.

Tekrarlama Riski
Ameliyattan sonra akciğerinizde ya da diğer bir yerde tümörün tekrar ortaya çıkıp çıkmadığını belirlemek için düzenli tıbbi kontroller yapılacaktır.


Hastane Bölümleri > Göğüs Hastalıkları > Akciğerin ameliyat ile alınması

Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon