4.08.2022

Sinüs Baş Ağrıları

 Sinüs Baş Ağrıları, sinüsleriniz alnınızın içinde, elmacık kemiklerinin içinde ve burun köprüsünün arkasında hava dolu boşluklardır. Genellikle alerjik reaksiyon veya enfeksiyon nedeniyle iltihaplandıklarında şişerler, daha fazla mukus üretirler ve onları boşaltan kanallar tıkanabilir.

Sinüslerinizde biriken basınç, baş ağrısına benzer bir ağrıya neden olur .

Sinüs Baş Ağrıları Belirtileri

Elmacık kemiklerinizde, alnınızda veya burnunuzun köprüsünde derin ve sürekli bir ağrı hissedeceksiniz. Başınızı aniden hareket ettirdiğinizde veya zorladığınızda ağrı genellikle şiddetlenir. Aynı zamanda, aşağıdakiler gibi başka sinüs semptomlarınız da olabilir:

  • Burun akıntısı
  • Kulaklarınızda dolgunluk hissi
  • Ateş
  • Yüzünde şişlik

Migren veya gerilim tipi baş ağrıları gibi tekrarlayan diğer baş ağrıları genellikle sinüs baş ağrılarıyla karıştırılır. İhtiyacınız olan tedavi, ne tür baş ağrınız olduğuna bağlı olduğundan, semptomlarınızın sinüslerinizden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak önemlidir. Enfeksiyon gibi bir sinüs tıkanıklığı gerçekten sebepse, muhtemelen ateşiniz olacaktır.

Genellikle doktorunuz, tanımladığınız semptomlara ve fizik muayeneye dayanarak sinüslerinizin tıkalı olup olmadığını anlayabilir , ancak bazı durumlarda CT veya MRI taramalarına ihtiyacınız olabilir . 

Sinüs Baş Ağrıları Tedavi
Amaç genellikle semptomlarınızı hafifletmek ve varsa bir enfeksiyonu tedavi etmektir. Kısa bir süre için antibiyotiklerin yanı sıra antihistaminikler veya dekonjestanlar alabilirsiniz. Ayrıca inhale nazal dekonjestanlar da kullanabilirsiniz , ancak sadece 3 güne kadar. Daha uzun kullanım semptomlarınızı daha da kötüleştirebilir.

Ağrı kesiciler de alabilirsiniz veya yardımcı olmazsa, doktorunuz sinüslerinizdeki iltihabı hafifletmek için kortikosteroidler reçete edebilir. Alerjik bir reaksiyon sinüs alevlenmenize neden oluyorsa, önleyici bir alerji tedavisine ihtiyacınız olabilir.

Ayrıca daha fazla sıvı içmek, nemlendirici kullanmak veya tuzlu su burun spreyi kullanmak gibi evde yapabileceğiniz basit hilelerle de kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.

Mikro akım dalga formları yayan bir cihaz kullanarak sinüs ağrısını ve basıncını hafifletmek de mümkündür. Reçetesiz satılan cihazın dalgaları, sinüs tıkanıklığını ve ağrıyı yeniden yaşamak için kan damarlarını ve sinirleri hedef alır.

Dekonjestan ve ağrı kesici ilaçları çok sık alırsanız, aşırı ilaç kullanımı baş ağrıları yaşayabilirsiniz. Uzun süre herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, baş ağrılarınızı hafifletmek için doktorunuzla temasa geçmeniz önemlidir. Dekonjestanlar ayrıca kan basıncınızı yükseltebilir , bu nedenle yüksek tansiyonunuz varsa , almadan önce doktorunuzla konuşun.

Nadir durumlarda, polipleri çıkarmak veya küçük veya sürekli şişmiş sinüsleri açmak için sinüs cerrahisi önerebilirler.

Alerjiler ve Sinüs Baş Ağrıları

Alerjilerin sinüs baş ağrısına neden olduğunu hiç duydunuz mu? O kadar basit değil.

Alerjiler sinüs tıkanıklığına neden olabilir ve bu da başınızı ağrıtabilir. Alerjilerinizin tedavisi bu tıkanıklığı hafifletebilir, ancak baş ağrısı ağrınızı hafifletmez. Genellikle iki durumu ayrı ayrı ele almanız gerekir. Doğru yardımı aldığınızdan emin olmak için doktorunuza görünün.


Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon