2.22.2011

Postural Drenaj Bronşektazi

Postural Drenaj Bronşektazi
Postural Drenaj Bronşektazi


Bronşektazi, kistik fibroz ve bazı diğer akciğer sorunlarında, akciğerde fazla miktarda salgı (balgam) birikir. Özellikle kistik fibrozis hastalığınız varsa, doktorunuz akciğerlerde biriken istenmeyen salgıları boşaltmak için postural drenaj denilen yöntemi önerebilir. Bu yöntemde akciğerleri temizlemek için yerçekiminden yararlanılır. Akciğerdeki salgıları nefes borusunda harekete geçirecek bir pozisyon alırsınız ve böylece balgamı öksürükle dışarı atabilirsiniz. Nefes borusunun dalları çeşitli yönlere dağıldığından, farklı bölgelerdeki salgıları boşaltmak için farklı pozisyonlar denenebilir.

Bazı doktorlar bir çocukluk dönemi hastalığı olan kistik fibrozda akciğerde biriken salgıları azaltmak için zaman alan bir dizi pozisyon değişikliği önerilmektedir. Ancak bazı doktorlar bu yöntemin, kistik fibrozlu çocuk yaşlandıkça akcîğerin genişleme yeteneğini azalttığını bulmuşlardır. Bu nedenle birçok doktor, salgı birikimi olasılığının en fazla olduğu bölgelerde boşalmayı sağlayacak (genellikle akciğerin alt bölümünü boşaltmaya yönelik) bazı pozisyonları seçmektedir.

Kistik Fibrozis
Eğer kistik fibrozluysanız, uygun yöntemleri önermesi için doktorunuza başvurun. Pozisyonunuzu her değiştirdiğinizde, balgamın çıkması için öksürmeyi unutmayın.

Bronşektazi
Ayakta durduğunuzda iyi boşaldıkları için bu durumun akciğerin üst bölümlerinde görülmesi olağan değildir. Bazı durumlarda postural drenaj daha basit olabilir.

Çıkan balgamı toplayın ve rengini ve yaklaşık miktarını kaydedin. Eğer hiç balgam çıkmazsa uygulamayı durdurun. Doktorunuz antibiyotik verdiğinde bu uygulama daha iyi sonuç verir ve daha uzun süre etkili olur.

Postural drenajda, akciğerdeki istenmeyen salgılan boşalmaya yardımcı olmak için yerçekiminden yararlanılır.

Hastane Bölümleri > Göğüs Hastalıkları >Postural Drenaj Bronşektazi

Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon