2.22.2011

Pnömotoraks Akciğer Büzüşmesi

Pnömotoraks Akciğer Büzüşmesi
Pnömotoraks Akciğer Büzüşmesi Hastalığı

Pnömotoraks, akciğerin dışında fakat göğüs boşluğunun içinde bulunan plevral alanda hava bulunmasıdır. Akciğer kollapsı (büzüşmesi) olarak da söz edildiği olur.

Kendiliğinden meydana geldiği zaman genellikle akciğerin yüzeyinde bulunan bu hava kabarcığının patlaması nedeniyle oluştuğu düşünülür. Bu kendiliğinden oluşan pnömotoraks en büyük sıklıkla 35-40 yaşın altındakilerde görülür.Plevra boşluğuna hava, başka yollarla da girebilir. Hava mediyastene (göğsün ortasında akciğerlerin arasındaki boşluk) özellikle bir astım krizi sırasında girip sonra plevra boşluğuna, yırtılma ile geçebilir.

Bir bronkoskopi yapıldığı zaman, bir akciğer biyopsi örneği alındığında veya torasentez sırasında (plevra boşluğundan sıvı boşaltılması) akciğeri çevreleyen plevraya girilebilir ve bu durum pnömotoraksa sebep olan bir hava sızıntısına yol açabilir.

Pnömotoraks Akciğer Büzüşmesi Belirtileri
- sıklıkla, belirti görülmez.
- Nefes darlığı

Pnömotoraks Akciğer Büzüşmesi Teşhis
Doktorunuz bir pnömotoraks varlığıhdan kuşkulanırsa, teşhisi doğrulamak ve ne kadar hava bîriktiğini belirlemek için bir göğüs röntgeni çektirebilır.

Pnömotoraks Ne Kadar ciddi Bir Hastalıktır?
Eğer pnömotoraks küçükse hiçbir belirti olmayabilir. Plevra boşluğunda az bir miktar hava veya o boşlukta büyük bir miktar hava varsa nefes darlığı olabilir.

Pnömotoraks Akciğer Büzüşmesi Tedavi
Eğer akciğerlerinizin büzülme oranı yüzde 20-25'ın altındaysa, doktorunuz bir dizi röntgen filmi çekerek hava tamamen emilene kadar veya akciğer yeniden tamamen açılana kadar gözleme durumunda kalmayı tercih edebilir.

Eğer akciğer kolapsı yüzde 25'i aşıyorsa veya istirahat halinde doktorunuz göğüs duvarınızdan havaya boşaltmayı tavsiye edebilir Bu işlemler iğneyle yapılabilir, fakat dana iyisi bir tup yerleştırmek ve 24 saat veya daha uzun bir sure boyunca sürekli emme yaparak uygulanır. Bu ikinci işlem pnomotoraksıan nüksetmesini de önlemeye yardımcı olur.


Hastane Bölümleri > Göğüs Hastalıkları >Pnömotoraks Akciğer Büzüşmesi

Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon