2.22.2011

Endüstri Bronşiti veya Çiftçi Bronşiti

Endüstri Bronşiti Çiftçi Bronşiti
Endüstri Bronşiti Çiftçi Bronşiti

Yaşam içinde kömür madeni işçilerin de ve pamuk, keten, kenevir tozuna maruz kalanlar hastalar da görülen bronşite sanayi bronşiti (endüstri bronşiti) denir.

Amonyak, sert asitler belirli organik solventler, klorür, kükürtdibksit, hidrojen, sülfît ve bromür tozları da bronşite sebep olabilir. Bu işçilerde bronşitin karşı karşıya kaldıkları tozlardan mı oluştuğu yoksa bunlara maruz kalmanın, sigara içmedeki gibi diğer nedenlerden olan bronşiti mi ağırlaştırdığı tam olarak bilinmemektedir.

Endüstri bronşiti, akut bronşit gibi, genellikle nefes darlığı ve balgam çıkarılan üzün süren bir Öksürüğe neden olabilir, bu akut bir hastalıktır. Dinlenme, bol sıvı içme ve tahrişe neden olan maddeden uzak durma ile belirtiler ortadan kalkar.

Çiftçi akciğeri bir mantar sporlarını içeren küflü saman tozlarını sürekli soluma sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.

Bu sporlara maruz kalan insanların çok azında hastalık gelişir ve hastalık uzun süre bu maddelere maruz kaldıktan sonra ortaya çıkar. Astım bu hastalığa eğilim yaratmaz, çünkü astimi ya da saman nezlesi olanlar hastalık oluşturacak kadar çok toza tahammül edemezler.

Akut vakalardaki belirtiler ateş, titreme, öksürük ve nefes darlığıdır. Ayrıca iştah kaybı, bulantı ve kusma da olabilir. Küf tozlarına maruz kalmaktan kurtulduğunuzda, tam olarak iyileşme birkaç hafta alsa da, belirtilerin şiddeti birkaç saatte azalacaktır. Doktorunuz gerekli muayeneyi ve testleri yapacaktır.

Hastane Bölümleri > Göğüs Hastalıkları > Endüstri Bronşiti veya Çiftçi Bronşiti

Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon