2.21.2011

Bronşit Bronş İltihabı

Bronşit Bronş İltihabı
Bronşit bronş iltihabı
Bronşlar: Ağız ve burun yoluyla aldığımız temiz hava, yutak ve gırtlaktan geçerek soluk borusuna ulaşır. Soluk borusu iki ana kola ayrılır. Bu kollar da kendi aralarında daha küçük kollara ayrılarak akciğerlere bağlanırlar. Soluk borusunun büyük kollarına "bronş", daha küçük kollarına ise "bronşiyol" adı verilir.

Akciğerlere giriş yapan bronşiyollerin sonu kesecikler şeklinde olup gaz alış verişi bu keseciklerde gerçekleşir. Keseciklerin iç duvarı kılcal kan damarları ile donatılmıştır. Kan hücrelerine oksijen yükleme ve karbondioksit alma bu kılcal damarların bronşiyol keselerine açılan yüzünde (alveol) meydana gelir.

Bronşit:
Bronşların herhangi bir sebeple iltihaplanması olayına "Bronşit" adı verilir. Akut ve kronik olmak üzere iki şekli vardır.

Akut Bronşit:
Daha çok sonbahar ve kış aylarında bulaşıcı hastalıklarla birlikte görülür. Tifo, kızamık, boğmaca virüsleri bronşlara kadar yayılarak iltihaplanmaya sebep olurlar.

Belirtileri:
Ateş, öksürük ve vücutta kırıklık ilk belirtilerdendir.
Başta kuru olan öksürük, hastalık ilerledikçe balgamlı öksü-
rüğe dönüşür
.
Boğazda yanma, ağrı ve ses kı sıklığı görülebilir.

Tedavi:
Ateşin düşmesi ve öksürüğün önlenmesi için ilaç verilir.
Eğer bronşite bir akciğer hastalığı da eşlik etmiyorsa yatak dinlenmesi ve bol ıhlamur çayı içilmesi hastalığı atlatmaya kafi gelecektir. Ihlamur suyu iyi bir balgam söktürücüdür.
Hastanın yattığı oda sıcak ve nemli olmalıdır. Nem, sobanın üzerine konan bir çaydanlığın ağzı açık bırakılarak (buharla) temin edilebilir. Buğuseptiklerin buharı teneffüs edildiği zaman oldukça faydası görülecektir.

Kronik Bronşit:
Kış aylarında üç aydan fazla süren veya iki kış üst üste görülen bronşit kronik sayılır. Kronik bronşit balgamlı olup daha çok sigara içenlerde ve kirli şehir havası teneffüs edenlerde görülür.

Belirtileri:
Solunum güçlüğü ve sesli soluk alıp verme en tipik belirtisidir.
Geceleri artan öksürükler, hastayı çok rahatsız eder. Ancak balgam söküldükten sonra rahat edebilir.

Tedavi:
Tedavinin ilk adımı sigarayı bıraktırmaktır. Sigara terkedilmedikçe tedavi cevapsız kalır.
Çalışma ve yaşama ortamı soğuktan, rutubetten ve tozdan uzak bulunmalıdır.
Balgam söktürücü (sulandırıcı) tetbirler alınırken, bronşlardaki iltihabın kurutulması için de antibiyotik tedavisi uygulanır


Hastane Bölümleri > Göğüs Hastalıkları > Bronşit Bronş İltihabı

Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon