2.21.2011

Bronşektazi Bronş Genişlemesi

Bronşektazi Bronş Genişlemesi
Bronşektazi Bronş Genişlemesi
Belirtileri
- Büyük miktarlarda ve genellikle gri yeşil renkli balgam çıkarttıran ısrarlı öksürük
- İştah kaybı
- Kilo kaybı
- Anemi
- Tekrarlayan zatürre atakları

Bronşektazi bronş tüplerinin cidarlarının kronik ve anormal bir genişlemesidir. Aynı durum kronik bronşiti olan kişilerde de meydana gelir. Fakat bronşiektazide bronş tüplerinin genişlemesi daha belirgindir.

Bazı kişiler doğuştan bu durumdadır. Fakat çoğunda bronşiektazi kistik fibrozun bir komplikasyonu olarak meydana gelir veya boğmaca, pnömoni ve tüberküloz gibi hastalıkların komplikasyonudur. Vakaların yaklaşık yarısında kistik fibroz bu duruma neden olmaktadır. Bronşiektazi en çok çocuklarda ve genç yetişkinlerde meydana gelmektedir, bu hastalık genellikle hayatın ilk 20 yılında teşhis edilir. Pnömoninin antibiyotikle tedavi edilmeye başlanmasından beri çok dâha az görülmektedir.

Bronşektazi Bronş Genişlemesi Teşhis
En göze çarpan belirti, büyük miktarlarda koyu, sıklıkla kötü kokulu balgam çıkarttıran bir öksürüktür. Öksürük hafif veya şiddetli olabilir. Sıklıkla balgamda çizgiler hâlinde kan vardır Ve eğer çökelmeye bırakılırsa üç tabakaya ayrılacaktır- İrin ihtiva eden koyu bir alt tabaka, yeşilimsi bir sıvıdan ortaya gelmiş bir orta tabaka ve köpükten oluşan bir üst tabaka.
Hastalık ilerledikçe ateş, kilo kaybı genel güçsüzlük ve kansızlık gibi belirtiler ortaya gelebilir.

Bronşektazi Bronş Genişlemesi Tedavi
Doktorunuz postüral direnaj denilen,bazı pozisyonlarda yatarak balgam boşaltma işlemi tavsiye edebilir. Size, akciğerlerinizin fonksiyonunu geliştirmeye yardımcı olmak için nefes alma egzersizleri öğretilecektir. Tozdan dumandan ve solunum yolunu tahriş edecek diğer maddelerden kaçınınız. Bol bol fiziki egzersiz yapınız, çünkü derin nefes almak salgıları yükseltmeye yardımcı olur. Besleyici gıdalar alınız. Bol bol sıvı içmek, akciğerlerinizdeki balgamı sulandırmaya yardımcı olur.

İlaç Tedavisi
Bronşiektazide cerahat çıkarılması bakteri enfeksiyonları ile ilgili olduğundan, genellikle antibiyotik verilir. Balgamanızın tahlili sonucuna göre belirli bir antibiyotik gerekmediği takdirde, genellikle ampisilin, tetrasiklin veya benzeri bir ilaç verilir.

Eğer penisilin tipi ilaçlara alerjiniz varsa, doktorunuz farklı bir ilaç verecektir. Doktorunuz aynı zamanda bronşlarınızdaki spazmların etkisini karşılamak için bir bronkodilator (bronş genişletici) verebilir.
Antibiyotikler genellikle aralıklı kullanılmak üzere verilir. Normal bir rejim her ayın birbirini izleyen 7 ile 10'uncu günün antibiyotik almalıdır. Bazen ilaca dayanıklı bakteri gelişmesini önlemek için 2 ya da 3 değişik antibiyotik kullanmak tavsiye olunabilir.

Ameliyat
Eğer diğer tedavilere cevap vermiyorsanız, öksürükle kan tükürüyorsanız akciğerin hastalanan bölümünün cerrahi olarak çıkarılması gerekli olabilir. Fakat bu sadece eğer hastalık akciğerlerde 1 veya 2 küçük bölgede lokalize olmuşsa uygulanabilecek olan bir opsiyondur.

Hastane Bölümleri > Göğüs Hastalıkları > Bronşektazi Bronş Genişlemesi

Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon