2.21.2011

Allerjik Alveolit Çiftçi Akciğeri

Allerjik Alveolit Çiftçi Akciğeri
Allerjik Alveolit Çiftçi Akciğeri

Akciğer hastalığının nedeni, organik tozlara maruz kalmaktadır. Birçok isimler ile tanınır. Bu isimler genellikle hastalığa tutulmaya yol açan mesleğin adıdır.

En çok bilinen çiftçi akciğeri ve bisinozdur. Tahıl tozu tahıl asansörlerinde (kaldırıcılarında) çalışan işçilerde ve çiftçilerde hastalığa yol açabilir.

Diğer hastalıklar arasında nemlendirici akciğeri bulunur, buna bir mantarla kirlenmiş olan nemlendirici, ısıtma sistemi ve klima sistemleri yol açar. Bağassoz, küflü şekerkamışı liflerindeki mantarlar nedeniyle oluşur, suberoz de küflü mantar tozu solumaktan meydana gelir. Sequosis'e küflü "kızıl ağaç" talaşı yol açar, zoyanin hastalığına, küflü akçaâğaç kütüğü bileşimden ve deterjan işçisi hastalığı da, enzim katkı mâddeli sporları içeren tozdan oluşur.

Bu tozların tümü duyarlı kişilerde aynı şikayetlere neden olurlar. Belirtiler arasında bol balgam çıkarılan inatçı öksürük (akciğerlerin tahriş edici maddelerden kurtulmaya çalışma yolu), hırıltılı solunum ve nefes darlığı bulunmaktadır. Yapılan testler akciğer işlevinin azaldığını ortaya koyar. Bütün sigara kullanan ve bu maddelere karşı duyarli kişilerde ortaya çıkan belirtiler, sigara içmeyenlerden daha ağırdır.

Tahrişe yolaçan bu maddelerden uzak durmak belirtileri ortadan kaldırır. Bol miktarda sıvı içmek, odanın bir yerinde su kaynatarak akciğerleri nemli tutmak ve gerekirse doktorunuzun verdiği, bronş genişleticileri kullanmak yardımcı olabilir.

Hastane Bölümleri > Göğüs Hastalıkları > Allerjik Alveolit Çiftçi Akciğeri

Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon