2.17.2011

Akciğer kanseri belirtiler Nedir ?

Akciğer kanseri belirtiler
Akciğer kanseri belirtiler Nedir? Akciğer kanseri belirtiler Nelerdir?
Akciğer kanseri, hem erkeklerde hem de kadınlarda başta gelen kanserden ölüm nedenidir. Her yıl 100.000'den fazla erkek ve 60 000 kadar kadın akciğer kanserine tutulur. Ve bu sayı artmaktadır.
Akciğer kanserine tutulan kadın sayısı artmaktadır. çünkü geçen 30 yılda bu grupta sigara içenlerin sayısı artmıştır.

Akciğer Kanseri Belirtiler
Bazen hiç olmayabilir.
Bazen kanlı balgam çıkarttıran oksuruk.
Nefes darlığı
Göğüs ağrısı
Ses kısıklığı
İştah ve kilo kaybı

Akciğer kanseri en fazla 45 ile 70 yaş arasındaki kişilerde görülür. Bütün akciğer kanserlerinin yüzde 85'i sigara içmekten doğar. Akciğer kanserinde diğer risk faktörleri arasında kanser yapan sanayi maddeleri ve yüksek radon konsantrasyonları bulunmaktadır. Birincil akciğer kanseri sigara içmeyenlerde pek görülmez, fakat göğüs, kalınbağırsak, prostat, testis, böbrek, tiroid, kemik veya diğer organların kanserleri akciğerlere sıçrayabilir (metastas).

Karsinoid veya hamartom gibi, habis olmayan tümörler bazen akciğerlerde görülür. Eğer bunlar belirtilere yol açıyorsa veya teşhis kesin değilse bu tümörlerin cerrahi olarak çıkarılmaları gerekir.

Yirmiden fazla sayıda habis ve selim tümörün akciğerlerde başladığı tespit edilmiştir. Selim bir tümör, yayılmayan ve cerrahi olarak tamamen çıkartılabilen bir tümördür. Hayatı tehdit etmez ve nüksetme ihtimali de pek yoktur. Oysa ki, habis bi tümör yakındaki organları istila edip tahrip edebilen ve bedenin diğer taraflarına da atlayabilen bir anormal hücre büyümesidir.

Akciğerin hemen bütün birincil kanserleri dört tipten biridir: Skuamöz hücre karsinomu, adenokarsinom, büyük hücre karsinomu ve küçük hücre karsinomu. Skuamöz hücre karsinomu (buna epidermoid karsinom da denir) genellikle merkezi bronşları kaplayan hücrelerden doğar (bunlar akciğerlerin en büyük hava geçitleridir) bu durum onu balgam tahlili ile erken tanımlanması kolay olan kanserlerden biri durumuna getirir.

Skuamöz hücreli akciğer kanseri, birincil akciğer kanserlerinin yaklaşık yüzde 25'i ile 30'unu meydana getirir.

Adenokarsinom genellikle daha küçük bronşların üst tabakasında ortaya çıkar, şimdilerde bu çeşit, en yaygın birincil akciğer kanseri tipidir ve vakaların yaklaşık yüzde 35'ini meydana getirir. Adını, tümör hücrelerinin oluşturdukları gudde (bez) tipindeki oluşumlardan alır. Bu hastalık akciğerin o bölümündeki lenf guddelerine ve ondan sonra kan yoluyla diğer organlara yayılabilir. Akciğerin uç kısımlarında ortaya çıktığı için erken tanımlanması, skuamöz hücre karsinomuna kıyasla daha zordur.

Adenokarsinomun alt gruplarından biri olan bronko alveoler hücre karsinomu vakaların yüzde 5'ten daha azını meydana getirir. Akciğerlerden dışarıya yayıldığı nadirdir, akciğerlerinizin hava torbalarını (alveollerini) etkiler.

İndiferansiye (farklılaşmamış) büyük hücre karsinomu da akciğerlerin uç kısmında oluşur ve kan yoluyla yayılırlar. Akciğer kanserlerinin yaklaşık yüzde 5 ile 20'sini meydana getirir.

Küçük yulaf hücre karsinomu da akciğerlerin merkezi alanlarında oluşur ve böylece tanımlanması nisbeten kolaydır. Mikroskop altında görüldüğü biçimiyle küçük, yuvarlak veya oval hücrelerden adını alan bu tip kanser, en saldırgan kanser tiplerinden biridir. Bronşları sıkıştırarak daraltma eğilimi gösterir, küçük hücre karsinomu akciğer kanserlerinin yaklaşık yüzde 20 ile 25'ni teşkil eder.

Hastane Bölümleri > Göğüs Hastalıkları > Akciğer Kanseri Belirtileri

Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon