2.17.2011

Akciğer Apsesi Eenfeksiyonu Nedir?

Akciğer Apsesi Eenfeksiyonu
Akciğer apsesi enfeksiyonu, Akciğer Apsesi Enfeksiyonu nedir.

Bir akciğer absesi, akciğerinizde cerahatle dolu bulunan bir boşluktur (kavite). Bu durum genellikle ağzınızda veya boğazınızda bulunan mikroplu maddelerin nefes yoluyla alındığı ve akciğerlerinize bir enfeksiyon yerleştiği hallerde görülür. Sıklıkla enfeksiyonun kaynağı bir hastalıktır.

Ağızdan enfeksiyon yapıcı organizmalar, genellikle aşırı alkol tüketimi, genel anestezi, aşırı müsekkin alma veya merkezi sinir sisteminin bir hastalığı sonucu şahıs bilincini kaybetmiş bulunduğu sırada nefes yoluyla alınır. 55 yaşından yukarı olan ve sigara içen erkeklerde akciğer kanseri bir bronş tüpünü tıkamak suretiyle bir akciğer apsesine yol açabilir.

Akciğer apsesinin diğer ve daha nadir görülen nedenleri arasında tüberküloz mantar veya parazit tipindeki organizmaların neden olduğu enfeksiyonlardır. Çoğu vakalarda akciğerde sadece tek bir apse meydana gelmesine rağmen bazen birkaç apse belirir.

Belirtiler
- Yüksek ve düzensiz ateş
- Terleme ve titremeler
- Nefes darlığı
- İrin çıkaran öksürük
- Kendini kötü hissetmek ve iştah kaybı

Teşhis
Akciğer apsesinin belirtileri birkaç gün ya da haftada yavaş yavaş gelişir. Başlangıçta belirtiler pnömonininkilere benzer (genel kırgınlık, iştah kaybı, ateş ve titreme), önemli miktarda kilo kaybedebilirsiniz.

Apse bronşların içine boşaldığında öksürük ortaya çıkar. Cerahat ve bazen kan içeren bol miktarda balgam çıkarılabilir. Enfeksiyona neden olan organizmanın tipine göre, balgam kötü kokulu da olabilir. Bazı vakalarda göğüste ağrı olur.

Doktorunuz akciğer apsesinden kuşkulanırsa, fizik muayeneye ek olarak göğüs röntgeni çektirebilir ve hastalık etkenin cinsini belirlemek için balgam kültürü yaptırabilir; bu bilgi tedavinin daha etkili yapılmasını sağlayabilir.

İlaç tedavisi
Antibiyotik kullanılması gereklidir. Doktorunuz neden olan bakterinin cinsine göre antibiyotik yazacaktır. Eğer etken bakteri değilse, nedene yönelik tedavi yapılacaktır.

Diğer Tedaviler
Apseyi boşaltmak için postüral drenaj kullanılabilir. Eğer akciğer apsesi antibiyotiklere ve postural drenaja cevap vermiyorsa, bronkoskopi gerekli olabilir. Eğer apse birkaç haftadır sürüyor, kalın bir duvarı var ya da akciğerin dışına yayılmışsa ameliyat önerilebilir. Hastalığın gelişimini izlemek için çoğu kez göğüs röntgenleri çekilir.

Hastane Bölümleri > Göğüs HastalıklarıAkciğer Apsesi Eenfeksiyonu

Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon