2.17.2011

Akciğer ampiyemi, Akciğer plörezi Nedir?

Akciğer plörezi, Akciğer ampiyemi
Akciğer ampiyemi nedir, Akciğer plörezi nedir

Normal olarak plevra boşluğunda sadece ufak bir miktar kayganlığı sağlayıcı sıvı vardır. Akciğerinizi çevreleyen plevra zarının iki tabakası arasındaki boşluğa plevra boşluğu denir. Ampiyem (plevra boşluğunda cerahat) eğer bu boşlukta enfeksiyon varsa ve cerahat toplanırsa meydana gelir.
Enfekte (mikroplu) sıvının birikmesi akciğerimize basınç yapar bu da eğer sıvı miktarı yeteri derece çoksa nefes darlığına yol açabilir.

Plörezi nedeniyle derin nefes aldığınız zaman göğüs ağrısı hissedebilirsiniz. Bu genellikle hastalığın başlangıç devrelerinde meydana gelebilir. Fakat daha fazla sıvı oluştuktan sonra kaybolabilir. Eğer sıvı birikim azsa, hiçbir belirtiniz olmayabilir. Buna rağmen kuru bir öksürük, ateş, gece terlemeleri ve kilo kaybı da meydana gelebilir.

Genellikle ampiyem bakteriyel pnömoni, akciğer absesi veya belirli bazı diğer solunum yolu enfeksiyonları sonucu veya ğöğüse bir travmadan sonra veya göğüs ameliyatından sonra bir komplikasyon olarak meydana gelir. Ampiyem teşhisini doğrulamak için doktorunuz, torasentez yapabilir, bu işlemde göğüs duvarından içeriye, plevra kavitenizden bir sıvı örneği almak için bir iğne batırılır.

"Belirtiler"
- Kuru ökrüsürük
- Ateş ve gece terlemeleri
- Kilo kaybı
- Nefes darlığı
- Derin nefes alındığı zaman göğüs ağrısı.

"Tedavi"
Antibiyotik tedavisinden ve enfeksiyonlu sıvının göğüsten drene edilmesinden (akıtılmasından) ibarettir, Doktorunuz enfeksiyonlu maddenin kültür sonuçlarına göre en etkili olarak antibiyotiği verecektir.

"Ameliyat"
Plevra boşluğundâki sıvı akıcıysa, birkaç kez iğne ile girip boşaltılabilir(torasentez),Ancak, yeterli miktarda sıvı boşaltabilmek için, çoğu kez torakostomi (lokal anestezi ile göğüste bir kesi yapılarak, sıvıyı boşaltmak için bir tüp sokulması) gerekli olur.

Eğer bu girişim başarılı olmazsa, hasta bölgeyi çıkarmak için genel anestezi altında torakotomi(göğüs duvarının açılması) yapılabilir. Kalınlaşmış plevra zarı ile sınırlanmış akciğer, ameliyattan sonra tekrar genişleyebilir.


Hastane Bölümleri > Göğüs Hastalıkları > Akciğer ampiyemi, Akciğer plörezi

1 yorum şimdiye kadar

Bununda mı sebebi sigara acaba?

Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon