2.17.2011

Akciğer amfizemi nedir, nefes darlığı nedir

Akciğer amfizemi
Akciğer amfizemi nedir, nefes darlığı nedir:
Amfizem terimi, kronik tıkayıcı akciğer hastalığının eşanlamlısı olarak kullanılmıştır. Amfizem, oldukça yaygındır ve çoğu durumlarda nedeni uzun süre sigara içmiş olmaktır, yine de kalıtım ve daha önce astım bulunması durumlarının bazı etkileri olabilir.

Amfizem en büyük ihtimalle sigara içenlerde gelişir. Fakat, puro ve pipo, içenler de tehlikede bulunmaktadırlar (pipo içenlerin çoğu başlangıçta sigara içmişlerdir). Amfizem erkeklerde kadınlardan daha fazla görülür, fakat bu fark değişmektedir, çünkü gittikçe artan sayıda kadın sigara içmektedir. Normal olarak akciğerlerinizde alveol denilen hava torbacıklarından 300 milyon adet bulunur, Buralarda kanınıza oksijen verilip karbondioksit çıkartılır. Amfizem, alveoller, normal esnekliklerini kaybettikleri, aşırı derecede gerilip uzadıkları ve yırtıldıkları zaman meydana gelir.yan yana bulunan birkaç alveol birden yırtılarak birçok küçük balonların yerine bir büyük bir balon meydana getirebilir.bu süreç yavaş yavaş meydana gelir ve bütün alveolleri aynı ölçüde etkilemez fakat akciğerlerin randımanlı şekilde çalışmasını önler. Sigara içmek, alvoellerin duvarlarını meydana getiren elastik liflerin erimesine yolaçar. Bunu sağlıklı esnekligi sürdürmek için bir madde üreten hücreleri tahrip ederek yapar.

Amfizemin özelliği akciğerlerin ince nefes alma alanlarının daralmasıdır. Sigara içmek doğrudan tahriş etmek yoluyla bu küçük pasajların spazmına ve daralmasına yol açar. Sonuç olarak havanın akciğerlerine doğru veya akciğerlerinizden dışarıya akışı için geçen süre çok daha uzun olur ve akciğerlerinizdeki oksijen karbondioksit değiş tokuşu büyük ölçüde yavaşlatılmış olur. Bu durum nefes darlığına yol açar.

Bazı kişilerde amfizeme, alfa-1 antitripsin denen bir enzimin kalıtımsal eksikliği neden olur; bu enzim, normalde alveollerin, duvarlarındaki elastiki liflerin bütünlüğünü korur. Bu kişilerin kanları tahlil edildiğinde, bu enzim seviyesinin düşük olduğu belirlenir ve büyük ihtimalle bunlar hayatlarının otuzuncu veya kırkıncı yılları civarında şiddetli amfizeme tutulacaklardır. İspat edilmiş olmamasına rağmen, sigara içmek ve enzimin faaliyetini engelleyebilir ve dolayısıyla kalıtımsal olarak enzim eksikliği bulunmayan kişilerde amfizem meydana gelmesine yol açabilir.

Akciğer amfizemi Belirtiler, Nefes darlığı Belirtiler
- Nefes darlığı
- Kronik hafif öksürük.

Akciğer amfizemi Teşhis, Nefes darlığı Teşhis
Amfizemin en önemli belirtisi zaman geçtikçe artabilen ve özellikle solunum yolu enfeksiyonlarından sonra şiddetini artıran nefes darlığıdır.Ufak miktarlarda balgam meydana getiren haif bir öksürük de bulunabilir.şiddetli vakalarda zayıflamaya yol açtiği görülür. Doktorunuz, sizdeki belirtilere akciğerlerinizin fonksiyon testi sonuçlarına tıbbi geçmişinize ve röntgen bulgularına göre teşhis koyacaktır. kendisi büyük ihtimalle, (sıklıkla) göğsünüzün boyutlarında artış fark edecektir.

Amfizem Ne Kadar Ciddi, Bir Hastalıktır?
Amfizem ciddi, bir kronik hastalıktır. Eğer yaygın duruma gelmişse, sonucu başarısız olabilir. Amfizemin meydana getirdiği değişiklikleri düzeltmek için belirli bir tedavi yoktur.

Diğer taraftan,eğer erken tespit edilirse amfizem büyük ölçüde önlenebilen bir hastalıktır. Dolayısıyla, sigarayı bırakın. Belirtiler ortaya çıkmadan önce sigarayı bırakırsanız, hastalıgın daha fazla İlerlemesini önleyebilirsiniz

Akciğer amfizemi Tedavi, Nefes darlığı Tedavi
Tedavi akciğerlerinizi normal haline getirmez. ancak hastalığın kötüleşmesini engelleyebilir ve hasar görmüş akciğerlerinizien etkili nasıl kullanabileceğinizi öğretebilir.

En önemli adım sigarayı birakmaktır bırakmazsanız, hastalık doğal olarak kötüleşecektlr, solunum yollarını tahriş edebilecek diğer durumlardan (boya kokusu, egzoz dumanı, bazı yemeklerden pişirilirken çıkan duman, bazı parfümler, toz, soğuk hava ve aşırı rutubetli hava gibi)da sakının. özellikle soğuk havada ağız ve burnunuzu koruyun ve burnunuzdan nefes alın; bu solukla aldığınızı havayı ısıtacaktır,soğuk hava bronşlarda daralmaya neden olabilir. Ayrıca soğuk algınlığı, yada grip gibi. solunum yolu enfeksiyonu olanlardan kOrunmaya çalışın.

Amfizemli hastalarda pnömoni, akut bronşit ve diğer ciddi solunum yolları hastalıkları , daha sık görülür. Balgamınızın renginde, miktarında ve kıvamında ortaya çıkan bir değişiklik solunum yolları enfeksiyonunun ilk işareti olabilir. Doktorunuz geniş etkili bir antibiyotik verebilir. Nefes darlığıda varsa bronş genişleticiler yararlı olabilir.Amfizem alveollerdeki oksijen-karbondioksit değişimini bozdugu için alınan havanın yetmemesine neden olabilir. Ayrıca hava yolları daralabilir ve solunum kaslarının daha fazla çalışması gerekebilir. Ancak akciğerlerinizi daha etkili olarak kullanabilmeniz için birçok yöntem vardır.

İlk olarak doktorunuzun verdiği ilaçlan tam olarak kullanın. İkinci olarak, düzenli egzersiz yapın.yürümek yâ da bisiklete binmek gibi egzersizler dayanıklılığınızı artırabilir, üçüncü olarak, doktorunuzun Önerdiği nefes alma tekniklerini uygulayın. Bazı hastalar bu yöntemlerle dayanıklılıklarını arttırabilmektedir.Son olaraK; durumunuz kotüleşir ya da bir solunum yolları enfeksiyonu gelişirse hemen doktorunuza başvurun.
Bazı doktorlar ara sıra ya da sürekli, evde oksijen tedavisi önermektedir.

Hastane Bölümleri > Göğüs Hastalıkları > Akciğer Amfizemi

Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon