2.16.2011

Çocuk Cerrahisi Nedir?

Çocuk Cerrahisi

Çocuk
Cerrahisi 0-18 yaş aralığında yer alan hastaların cerrahi hastalıklarının tanı ve tedavisi ile uğraşan bir anabilim dalıdır.

Çocuk cerrahisi alanı diğer cerrahi dallardan daha geniştir. Çocuk cerrahları kendi yaş grubu içerisinde kalan hastaların göğüs cerrahisi, genel cerrahi, üroloji ve jinekolojik problemlerinin yanı sıra, baş boyun ve ekstremiteler ile ilgili bazı cerrahi hastalıkların tedavisi ile de uğraşırlar.

Çocuk Cerrahi tüm bebeklik, çocukluk ve ilk gençlik döneminde yani yani 0-14 yaşlar arasında rastlanan cerrahi hastalıkların tedavisi ile ağır doğumsal anomalilerin düzeltilmesi için yapılan ameliyatlardan fıtık,apandisit,inmemiş testis gibi sık rastlanan çocukluk çağı problemlerinin tedavisine, yüzeysel enfeksiyonlardan basit cerrahi işlemlerine kadar uzanan geniş bir alanda faaliyet gösterir.


Nasıl Çocuk Cerrahı Olunur ?

Oldukça geniş bir bölgenin cerrahi hastalıklarının tedavisi ile uğraşan çocuk cerrahlarının yetişmeleri de özellik ister. Tıpta Uzmanlı Eğitimi almak isteyen bir adayın, fakültesine göre altı ila yedi yıl arasında değişen tıp eğitimini başarı ile tamamlayıp hekim unvanı alması gerekir. Tıp fakültesinin bitirerek hekim unvanı alan aday, çocuk cerrahisi eğitimi veren bir kurumda çocuk cerrahisi ihtisasına başlayabilmek için Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) girerek başarılı olmalıdır. Sınavda başarılı olan ve çocuk cerrahisi uzmanlık eğitimi veren bir kuruma bu eğitimi almak için yerleştirilen aday, kanuni süresi 5 yıl olan çocuk cerrahisi uzmanlık eğitimine başlar. Beş yıllık eğitim süresinin 18 aylık kısmını genel cerrahi, üroloji, ortopedi, patoloji ve anestezioloji gibi ilgili dallarda rotasyon yaparak geçiren aday geri kalan süresini çocuk cerrahisi kliniğinde çocuk cerrahisinin ilgi alanına giren hastalıkların tanı, cerrahi tedavisi, ameliyat öncesi hasta hazırlığı ve ameliyat sonrası hasta bakımı konularında bilgi beceri ve tecrübesini artırarak geçirir.İhtisas süresini ve gerekli görülen uzatma periodlarını tamamlayan çocuk cerrahisi uzman adayı, ihtisas süresinin sonunda yapılan uzmanlık sınavlarında başarılı olduğu taktirde çocuk cerrahı unvanı ile meslek yaşantısına başlar.

Neden çocuğumu çocuk cerrahına götüreyim ? Aslında bu soruyu, soruyla cevaplamak lazım. Neden çocuğunuzu hastalandığı zaman çocuk doktoruna götürüyorsunuz da, dahiliye uzmanına götürmüyorsunuz? Nedeni gayet basit. Çocuk doktorları çocukların dahili hastalıklarının tanı ve tedavisi için özel olarak eğitilmiş çocuk konusunda uzman hekimlerdir. Dahiliyeciler ise çocukluk yaş grubu dışında kalan yaş grubunun dahili problemleri ile uğraşırlar.

Aynı şekilde çocuk cerrahları da çocuklarda görülen cerrahi problemlerin tanı ve tedavisi için eğitim almaktadırlar. Bu nedenle diğer cerrahi gruplara nazaran, çocuk hastaların hastalıkların tanı ve tedavileri konusunda daha deneyimli olmalarının yanı sıra, çocukların yaşla birlikte hızla değişen fizyolojik ve psikolojik gereksinimlerin daha iyi anlayıp karşılayabilirler.


Gece işemeleri:
Çocuğunuzun uykusu esnasında yatağına işemesine gece işemesi denir. Bunu nedeni ailesel, gelişimsel ve bazı önemli hastalıklara bağlı olabilir. Bu nedenlerin bulunması ve nedene yönelik tedavisinin yapılması mümkündür. Türkiye’de 5 yaşından büyük çocuklarda, ayda 5’ten fazla gece yatağa işeme tedavi edilmelidir.

Gece işemeleri, erkek çocuklarda ve ailesinde gece yatağa işeyenlerde daha fazla görülür. Hastanede yapılacak idrar tetkiki, ultrasonografi ve bel filmi ile tanıya gidilebilir. Tanı sonrasında nedene yönelik tedavi planlanabilir. Ancak tedavi başarısı hekim ile ailenin uyumuna bağlıdır. İlaç tedavisi en az 6 ay sürebilir.

İnmemiş testis:
Testis (erkek üreme organı), doğumdan hemen önce, skrotuma (haya-torba) inmelidir. Bazı durumlarda, testis, kasık kanalı içinde veya karın boşluğunda takılabilir. Bu durumda, testisin yerinin saptanması ve 2 yaşından önce torbalara indirilmesi gereklidir. Gecikmeler testis fonksiyonlarının bozulmasına neden olur.

Kasık fıtığı:
Kasık kanalı, karın boşluğunun en alt kısmında yer alan ve içinden erkek ve kızlarda farklı yapıların geçtiği silindir şeklinde oluşumlardır. Bu silindirin içine karın zarı ve karın içindeki organların girmesine fıtık denir. Fıtık, saptandığı an ameliyat ile onarılmalıdır. Onarılmayan fıtıklar, fıtık içindeki organın kan dolaşımının bozulması – fıtık boğulması-ile sonuçlanabilir.

Sünnet:
Penis (pipi) ucunu örten derinin cerrahi olarak alınması işlemine sünnet denir. Türkiye’de her erkek çocuk sünnet edilir. İdeal sünnet; ameliyathane koşullarında, genel anestezi altında yapılır. Sünnetten sonra, çocuğun yara iyileşmesine bağlı olarak 5-7 gün içinde iyileşme tamamlanır.

Peygamber Sünnetlilik (Hypospadias):
İşeme kanalının pipinin ucuna değil, alt kısma açılması ve sünnet derisinin ön kısımda gelişmemesidir. Bu durum bir anormalliktir. Cerrahi olarak düzeltilmeli ve işeme kanalı pipinin ucuna taşınmasıdır. Hassas bir cerrahi işlem olduğu için deneyimli ellerde yapılmalıdır.

Yanık:
Derinin yüksek ısı ile teması sonucu hasara uğramasına yanık denir. Temas süresi ve ısı derecesine göre farklı derecelerde yanık oluşabilir. Derecesine göre yanığın tedavisi özellik arz eder. Belli oranların üzerindeki yanıkların hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gereklidir.

Yemek Borusu Yanıkları:
Yemek borusu, kaza ile içilen asit veya alkali sıvılarla yanabilir. Yemek borusunun yanık durumu saptanmalı ve uygun tedavisi planlanmalıdır.

Hastane Bölümleri > Cerrahi Bölümler > Çocuk Cerrahisi

13 yorum

çok teşekkür ederim çok yardımcı oldu

çocuğumda sürekli bir karın ağrısı var bu dal buna bakarmı. hastanede başka randevu yok bu daldan başka.

Ayşe hanım bakar zaten çocuk hastalıkları bölümü varsa o bölüm bakar.

Merhaba 16yas oğlum papiler ca çocuk cerrahi disinda hangi bölüme gitmeliyim

Meryem hanım dahiliye bölümüne gidebilirsiniz.

Benim cocugumun kafasinda sivi var cocuk cerrahi bolumune goturmem lazm dmi

Merahaba Günnur hanım çocuk cerrahisi bölümü ile pek emin değilim, genel cerrah veya dermoloji cildiye bölüme götürünüz.

Oğlum 11 aylık alerjiye bağlı geniz akıntısı bu sebeple hırıltı ve öksürük var çocuk cerrahisine mi yoksa çocuk hastalıklarına mı gitmeliyim ?

Geçmiş olsun, vaktinde iletinize cevap veremedim kusura bakmayın. Çocuk hastalıklarına gidiniz.

bebeğimizde kordon kisti var hangi bülüme gitmeliyiz. teşekkürler

Merhaba ilhami,
Geçmiş olsun Allah şifasını versin. Çocuk Cerrahisi bölümü bakar.

Bebeğinde böbrek büyümesi var hangi doktora götürmeliyim 9 aylık

Geçmiş olsun, çocuk üroloji bölümüne başvurun o bölüm yoksa üroloji bölümüne başvuru yapın.

Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon