9.16.2011

Miyop, Miyop Nedir, Belirtileri, Tedavisi

Miyop
Miyop Hastalığı
(Miyop nedir, Miyopati, Miyopluk, Miyop Tedavisi, Miyopi, Miyop Astigmat, Miyop Testi, Miyopi nedir, Miyopati nedir, Miyop belirtileri, Miyop ameliyatı, Miyop dereceleri, Miyop ne demek?)

Miyop gözün belirli bir uzaklığın ötesindeki nesneleri odaklayamamasına miyopluk denir.
Miyopi, gözlerin yakındaki cisimleri net olarak gördüğü ama uzaktaki cisimleri net olarak göremediği bir durumdur. Miyopi kelimesi Latince “kapalı göz” kelimesinden gelir çünkü miyop kişiler uzağı daha iyi görmek için gözlerini kısarlar.
Hipermetrop gözde, göz küresinin ön ve arka çapı normalden kısa olduğu ve mercek eğriliğini (kırma gücünü) belirli bir sınırın ötesinde arttıramadığı için nesneleri odaklayamaz.
Miyop gözde bunun tam tersi bir durum ortaya çıkar. Genellikle göz küresinin ön-arka çapı normalden uzundur ve mercek,belirli bir sınırın ötesinde eğriliğini azaltamaz.
Miyopluk kalıtsal ancak çekinik bir göz bozukluğudur. Bu nedenle,miyop anne babaların çocuklarında her zaman ortaya çıkmayabilir. Ancak ana babanın her ikisi de miyopsa, doğal olarak çocukların da miyop olma olasılığı yüksektir. Miyopluk belirtileri genellikle altı yaşına doğru kendini gösterir. Çocuk küçük yazıları rahat okur ama tahtaya yazılanları okuyamaz. Uzağı görmenin gerekli olduğu oyunlardan kaçınır ve arkadaşlarından ayrı durmayı yeğler. Altı yaşına doğru başlayan miyopluk,büyüme dönemi boyunca ilerlemeyi sürdürür ve vücut gelişimiyle birlikte durur.
Göz küresinin ön ve arka çapı normalden daha uzundur. Bu miyopluk türü,gözlükle düzeltilebilir ve genellikle başka bir soruna yol açmaz. Bundan farklı olarak patolojik miyoplukta ise görme kusuru ilerler,ayrıca ağtabakada bazı bozukluklar ortaya çıkar. Miyopluğun türü ve uygun düzeltici camlar tek muayenede saptanamayabilir. Dikkatli ve düzenli muayenelerle hastalığın gidişi izlenerek kesin tanı konur ve uygun tedavi sağlanır.

Çoğu Miyop uzaktaki nesneleri zor veya bulanık görür. Mesela otoyol tabelaları, sınıfta arka sıralarda tahta. Televizyona çok yaklaşırlar, gözlerini kısarak bakarlar. Okuma, örgü örme, bilgisayar gibi yakın işlerini rahat yaparlar.
Kalıtımsal olabilir ve genellikle 8-10 yaş cıvarı ortaya çıkar. Tipik olarak vücut gelişimine bağlı olarak 20li yaşlara kadar değişik oranlarda miyop ilerleyebilir. Daha sonra durur veya daha yavaş ilerler.
Toplumun yaklaşık %40ı değişik derecelerde miyoptur.

Miyop Çeşitleri
  1. Gözün ön-arka uzunluğuna bağlı (aksiyal miyopi) miyopi: Göz normalden uzun (24 nım’den büyük) olmasına karşın kırıcı ortamlar normaldir. Gözün ön segmenti geniştir ve retinada patoloji olabilir.
  2. Eğrilik miyopisi: Gözün ön-arka uzunluğu normal olmasına karşın kornea daha dik (keratokonus), ya da göz merceği eğriliği normalden fazladır ve daha yuvarlak (lentikonus, sferofaki) olması sonucudur.
  3. İndeks miyopisi: Göz merceğinin çekirdeği (nükleus) yaş ile kesifleşir ise (nükleer katarakt) yalancı nitelikte miyopi yapar (kaynaklarda -36 dioptriye kadar miyopi bildirilmiş­tir). Kişi ileri yaşta yakını iyi görmesine karşın uzağı iyi göremez (ninenin iğneye iplik geçir­mesi olayı).
  4. Yatrojenik miyopi: Açlık kan şekerinin artması (diyabet), asipirin, kortizon ve pilokarpin gibi ilaçların uzun süreli kullanılmasıyla ortaya çıkan gelip geçici miyopi.


Miyop Nedenleri ve Miyop Belirtileri?


Gözün önden arkaya normalden uzun olduğu veya kornea veya merceğin kırma gücünün normalden fazla olduğu durumda gelişir.Bu sebeple resim retina yüzeyinde değil onun önünde oluşur.
Miyop, gözleri kullanmak veya yormakla hiçbir ilgisi yoktur. Miyop'un en belirgin ortak neden kalıtımdır.
Miyop bazı göz veya genel rahatsızlıklarla birlikte veya onların sonucu olarak ortaya çıkabilir. (diabet, marfan, keratokonus, katarakt v.s.) Bu da göz muayenelerinin doktorlar tarafından yapılması gereği ve önemini gösterir


Miyop Tedavisi
Gözlük veya Kontakt Lensler
Halen en yaygın düzeltme şeklidir. Tedavi edici özellikleri yoktur. İlerlemeye etkileri yoktur.

Miyop Lazer Tedavisi

- Lazere uygun olmayan veya 50 yaş üstü kişilere tavsiye edilir.

Miyopinin Seyri ve Klinik Tipler

A) Doğumsal Miyopi, Doğuştan Miyop
  • Nadir
  • İri gözlü bebekler (bu görünümü ile doğumsal glokomla karışır),
  • Pupilladan retinadaki atrofik alanların görüntüsünün yansıması nedeni ile göz bebeği parlar (iokokori-kedi gözü)).
  • Görmeleri düzeltme ile çok az artar,
  • -10 dioptri civarındadır.

B) Sonradan Gelişen Miyopi

Gelişiminde çok çeşitli faktörler rol oynar.
  • Irksal olarak Suudi Arap, Yahudiler, Japonlar’da daha yüksek oranda görülür
  • İyi beslenme (fakirlerde %15, zenginlerde %35), kadınlarda %35, erkeklerde %28.4
  • Kültür seviyesi (İlkokul mezunlarında %15, üniversite mezunlarında %35)
  • Genetik geçiş gösterir (aile içi evlenmelerde yüksek) gibi nedenlerle 8-10 yaş civarında 24 mm olan göz uzunluğu yukarıdaki faktörlere bağlı olarak artmaya başlar ve üç yönde gelişir.

a) Basit Miyopi

8-10 yaşlarında gözün uzamasıyla ortaya çıkar, ilkokul çağı miyopisi de denir. Senede -0.25 ile -0.50 dioptri artış gösterir. Püberte ile hızlanır. Genelde 0 ile -6 dioptri arasında ve 24 - 25 yaş dolayında artışı durur. Sonra artış göstermez. Göz dipleri normaldir. Düzeltme ile görme tama çıkar. Miyop nüfusun (dünyada 1.5 milyar) %95′i bu tiptir.

b) Ara Tip (İntermedier) Miyopi

8-10 yaş dolayında başlayan ve her sene 2-3 dioptri artan miyopidir. 12 ile 14 dioptriye kadar ilerler. Göz dibinde dönük disk ve retinal incelme görülür. düzeltme ile görme tama çıkmaz, görme alanında daralma mevcuttur (Dikkat! Beyin tümörlerini taklit eder). Miyop nüfusun %I-2’sidir.

c) Dejeneratif Tip Miyopi (İlerleyici Miyopi – Patolojik Miyopi)

Miyopların %3-5′idir. Senede 1-2 dioptri artış sonucu gözün ön-arka uzunluğu 26 mm’nin üzerine çıkar. Gözün uzamasına paralel olarak önce retina optik diskin iç kenarında sıyrılır (miyopik kresent). İlerleme devam ederek 30-35 yaşma kadar sürebilir. Retina incelir. Kaplan postu manzarası ortaya çıkarak koroideanın damarsal dağılımı görülür hale gelir. Koroideanın yer yer ayrılması sonucu atrofik alanlar ortaya çıkar (posterior stafilom). Görme bu dönemde düzeltme ile artmaz. Eğer koroidal damarlarda kanama olur ise (Fuchs kanaması) görme kaybedilir. Bu tip hastalarda retina ince olduğu için retinanın yırtılması sonucu normal göze göre 13 kat fazla retina dekolmanı riski, göz merceğinin erken kesifleşmesi sonucu genç yaşta nükleer katarakt (komplike katarakt) ve glokom gelişir. Tüm bunların sonucunda 40 yaş dolayında görme 0,1 veya daha altına düşebilir.

Miyop Testi (Miyop Testi Yap)
Eğer görme bozukluğunuz olduğuna inanıyorsanız bu tablo size fikir verebilir. Yapmanız gereken tek şey monitörünüzün büyüklüğüne ve ekran çözünürlüğüne göre monitörden ne kadar uzaklaşacağınızı saptamak. Sonra sayıları en üst sıradan en alt sıraya kadar sırayla bir gözünüzü kapatarak okumaya çalışmak. Eğer okumakta zorlanıyorsanız hemen bir göz hekimine başvurmalısınız.

Ekran çözünürlüğüne göre bakma uzaklığınız,
Ekran büyüklüğü Çözünürlük 640x480 800x600
14 inç 5.5 m 4.0 m
15 inç 6.0 m 4.5 m
17 inç 7.0 m 5.5 m

Bu ölçüm hiç bir durumda bir hekimin yapacağı kontrol yerine geçmez.
Miyop Testi


9 yorum

Tedavisinde gözlüğün şu faydası var miyop un ilerlemesini engelliyor diyebilirim, benimde gözlerim uzun yıllar önce bir hastalıktan dolayı bozuldu bir kaç yıl gözlük kullanmadım ve miyopum ilerledi, uzun yıllardır gözlük kullanıyorum Allah a çok şükür göz numaralarım aynı seviyede. Böylelikle gözlüğün miyop un artmasını engellediğine şahit oldum. Haliyle bol bol havuç tüketip ekran karşısında fazla kalmamak ta lazım.

sayılar küçüldükçe sağ gözümle okuyorum ama sol gözümle okuyamıyorum

sol gözünüz bozuk en yakın zamanda bir göz doktorune gözükün, muane öncesi bilgisayarlı ölçüm yaparlar orada zaten göz numaranız çıkar. Sonra doktor muane eder çeşitli sıkıntılarınızda var ise doktorunuza bildirin.

iyi günler bir kaç gün önce doktora gittim yaptığı tetkikler sonucu harfleri okuyabildim ama bulanık görüyordum uzak ta ki harfleri taktığı cam ile daha net gördüm. miyop olduğumu söyledi - 0,50 gözlük verdi sürekli kullanmayabilirsin dedi. daha sonra yaptığı muayenede gözüm çok hafif kayıyormuş bu yüzden devamlı kullanmam gerektiğini söyledi. bu gözlük gözüm kaymasını düzeltebilrimi?

Cansu hanım doktorunuz ne söylediyse odur biz sizi yanıltmayalım buradaki bilgilerde bilgi amaçlıdır hatırlatmak isterim.

Gözlük kullanan birisi olarak şunu belirtmek isterim kullanmadığım zaman göz numaralarım yükseldi, ilk zamanlarda bana 0,50 numaralı gözlük vermişti bende miyop um uzağı göremiyorum ve gözün birinde astigmat var. Şunu söylemek isterim bende gözlük kullanınca düzelmiyor fakat ilerlemesini engelliyor. Kişiden kişiye de değişecek bir olay.

Bizimde tavsiyemiz gözlüğünüzü kullanmanız yönünde. Çerçevesiz gözlükler kibar ve hafiftir kulpları çelik tel gibi olanlardan bahsediyorum, burunda fazla iz yapmıyor kulak üzerinde yara yapmıyor. Bazı kişiler çerçeveli gözlük ile gözlük kullanmaya başlar ağrı yapar yara yapar rahatsız eder gözlüğü kaldırıp atar yıllar sonra gözlük kullanmadığına pişman olur. Kullanıp kullanmamanız size kalmış, en azından kitap,tv,pc,cep telefon gibi ekranlara bakarken göz sağlığınız için kesinlikle kullanın.

burada ki bilgilerin bilgilendirme amaçlı olduğunu biliyorum. ama yine sizinde bir fikrinizi almak istedim.ben kullanmayı düşünüyorum çünkü işim sürekli pc başında bu yüzden gözlerim çok yoruluyor. doktoruma da söyledim iş başında takarım onun dışında hani haftasonları dışarı çıktığımda takmayacağımı söyledim oda olur sorun olmaz dedi. ama mutlaka takmam gerektiğini söyledi. bilgileriniz için tekrar teşekkür ederim.
iyi günler

LENS KULLANABİLİRSİN :)

her iki gözümde uzağı iyi görmüyor bulanık görüyorum bu 3 yıldır var aileme söylüyorum fakat ailem hep erteliyor çok rahatsız oluyorum ve gözlerimde hep bir yorgunluk, çok çapa tutuyor, sürekli yaşarıyor, bazen kaşıntı ve ağrı var bu miyobun belirtisimi acaba? bana yardımcı olurmusunuz

En kısa zamanda bir göz doktoruna muayene olunuz, göz bu ihmale gelmez.

Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon