2.11.2011

Bakteriyoloji Nedir

Bakteriyoloji
(Bakteriyoloji)

Bakterilerin ve genel olarak mikropların biçimlerini, niteliklerini inceleyen bilim dalı. Bu bilim dalı, mikroskobun kullanılmasıyla birlikte başlamıştır.
On yedinci yüzyılda Hollândalı bilim adamı Antonie van Leeuwenhoek, kendi geliştirdiği bir mikroskopta suyu ve tükürüğü incelemiş; incelediği bu sıvılarda küçük hayvancıklar olduğunu görmüştür. 19. yüzyılın başlarında birkaç tür bakteri bu yolla tanımlanabildi. Bu yıllarda hastalıklara bu bakterilerin neden olduğu düşünülmekteydi.
Bu alandaki kapsamlı çalışmalar 19. yüzyılın sonlarında yapılmaya başlandı. Özellikle Pasteur’un araştırmaları, hastalıklara neden olan bakterilerin ortaya çıkarılması ve bunlara karşı aşı geliştirilmesini mümkün kıldı. Bu yıllarda bakterileri sınıflandırmaya yönelik çalışmalar yaygınlaştı ve bakteriyoloji bilimi oldukça gelişti. Bakteriyoloji bilimi bugün çeşitli dallardan oluşmaktadır. Bunların başlıcaları; toprak bakteriyolojisi, klinik bakteriyoloji, sanayi bakteriyolojisi, halk sağlığı bakteriyoloji ve sistematik bakteriyoloji.


Bakteriyoloji'nin Doğuşu
Spallanzani her canlının daha önceki kendi türünden bir canlıdan meydana gelebileceğini yaptığı deneylerle ispatladı. Mikroskopla görülebilen ve et suyunu bulandıran küçücük canlıların alemi hakkında pek çok deneme ve açıklamalar yapmış olmasına rağmen bunların insan ve hayvanların ölümlerine neden oldukları hakkında bir açıklama yapmamıştır. Bugün genel olarak mikrop adını verdiğimiz bu küçük canlıların hastalıkların etkeni oldukları hakkındaki ilk açıklamayı Robert Koch (1843-1910) yapmıştır. KochBakteriyoloji Nedir? Bakteriyolojinin Tanımı-Biyoloji Hakkında Bilgiler Antrax üzerinde yaptığı denemelerle hastalıkların mikroplardan ileri geldiğini ispatlamıştır. R. Koch’un bunuBakteriyoloji Nedir? Bakteriyolojinin Tanımı-Biyoloji Hakkında Bilgiler kendisiyle çağdaş olan Louis Pasteure (1822-1895)'den önce başarmış olması Pasteur’u üzmüş ve kızdırmıştır. Pasteur bir kimyagerdiBakteriyoloji Nedir? Bakteriyolojinin Tanımı-Biyoloji Hakkında Bilgiler yaptığı buluşlarla genç yaşta büyük üne kavuşmuştu. Tartarik asidin iki yerine dört farklı çeşidi bulunduğunuBakteriyoloji Nedir? Bakteriyolojinin Tanımı-Biyoloji Hakkında Bilgiler şarap üretimindeki aksaklıkları gidermek için yaptığı çalışmalarla fermantasyonBakteriyoloji Nedir? Bakteriyolojinin Tanımı-Biyoloji Hakkında Bilgiler pasteorezizasyon ve sterilizasyonun esaslarını kurmuş; bu buluş cerrahlar için parlak başarılar sağlamıştır. İpekböcekçiliğini felce uğratan Febrine hastalığının etken ve çarelerini ortaya koymuştur.PasteurBakteriyoloji Nedir? Bakteriyolojinin Tanımı-Biyoloji Hakkında Bilgiler Koch’un bu buluşundan sonra çalışmalarını hızlandırdı. Kan çıbanınınBakteriyoloji Nedir? Bakteriyolojinin Tanımı-Biyoloji Hakkında Bilgiler Loğusa hummasının etkenlerini gösterdiBakteriyoloji Nedir? Bakteriyolojinin Tanımı-Biyoloji Hakkında Bilgiler fakat tatmin olmuyordu. Pasteur eski ve zayıflatılmış mikroplarla Tavuk kolerasına karşı tavukları koruduğunu gördükten sonra aynı deneyleri Antraxta denediBakteriyoloji Nedir? Bakteriyolojinin Tanımı-Biyoloji Hakkında Bilgiler sonuç başarılıydı. Bundan sonra Pasteur kuduz üzerinde çalışmaya başladı. Kuduz virusunu zayıflatmak uzun zaman aldı. Sonunda kurutarak zayıflatılmış virusla köpeklere 14 günlük uygulamayla bağışıklık verebilmiştir (1881). 1885’te aşıyı ilk defa bir insana uygulamışBakteriyoloji Nedir? Bakteriyolojinin Tanımı-Biyoloji Hakkında Bilgiler bunu birçok vakalar takip etmiştir. Bu müthiş buluş dünyayı kısa zamanda sardı. Her taraftan Pasteur’e para yağmaya başlamış ve laboratuvarlar yapılmıştır. Fakat Pasteur bu laboratuvarlarda çalışma olanağı bulamamış ve 1895’te 73 yaşında hayata gözlerini kapamışBakteriyoloji Nedir? Bakteriyolojinin Tanımı-Biyoloji Hakkında Bilgiler ancak hekimlik için bir çığır açılmıştır. Dünyanın her tarafında aynı yolları izleyen bilim adamları bugün herbiri bir ilim dalı olan BakteriyolojiBakteriyoloji Nedir? Bakteriyolojinin Tanımı-Biyoloji Hakkında Bilgiler Viroloji
Bakteriyoloji Nedir? Bakteriyolojinin Tanımı-Biyoloji Hakkında Bilgiler İmmunoloji ve Epidemiyolojinin temellerini atmışlardır.

Hastane Bölümleri > Dahili Birimler > Bakteriyoloji Bölümü

Üyeliksiz yorum yapmak içim: Adı/Url kısmını seçin sadece isminizi yazın yeterlidir.
EmoticonEmoticon